English

































Ciklus (DA)(NE)S



V letošnji izdaji glasbenega ciklusa (DA)(NE)S so v ospredju predvsem umetniška raziskovanja sodobnih glasbenikov, ki so izrazito nekonvencionalni, kljub temu da so nekateri med njimi akademsko izobraženi – letos je vsebinski poudarek na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe ter manj običajni elektronski umetniški nastopi.
Mikrotonalna glasba poudarja aspekt glasbe, ki se v slovenskem prostoru redko izpostavlja, saj je v naših krajih razumljivejši vidik ritma. Osredotoča se na specifično prikazovanje glasbe, ki se ustvarja “med posameznimi klavirskim tipkami”, torej mikrotonalne glasbe in glasbe z alternativnim uglaševanjem. To pomeni včasih dobesedno nove kreacije instrumentov, ki bolje udejanjajo ta glasbeni princip. Selektor programa ciklusa mikrotonalne glasbe, nastopov različnih izvajalcev, ki potekajo med letom, je Cameron Bobro.


FOTOGRAFIJE DOGODKOV

10. 8. 2012, 20:00 Todd Harrop, Asja Grauf – Fotogalerija
11. 8. 2012 Cameron Bobro and audience participation  / microtonal workshop - Fotogalerija

14. 9. 2012, 20:00 Zoran Ščekić - Fotogalerija

21. 9. 2012, 20:00 Aphra Tesla - Fotogalerija
5. 10. 2012, 20:00 Marco Donnarumma- Fotogalerija
12. 10. 2012, 20:00 Milan Guštar - Fotogalerija


Zoran Ščekić
14. 9. 2012, 20:00

Zoran Ščekić je diplomiral na Akademie für Musik und Dartstellende Kunst v Gradcu, in sicer iz jazz kitare, sicer pa je skladatelj in ustvarjalec radikalnih (in čudovitih) novih glasbenih inštrumentov. Na glasbenem ciklusu (DA)(NE)S bo nastopal z alternativnimi intonacijami ter predstavil svoje inovativno delo kot ustvarjalec inštrumentov.


Aphra Tesla
21. 9. 2012, 20:00

Aphra Tesla, rojena v Slovenj Gradcu, je leta 2010 je magistrirala iz videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že leta se ukvarja tudi z glasbo in je sodelovala s številnimi glasbeniki in skupinami: Mljask (Vasko Atanasovski), Sounds of Slovenia, Miloš Simić in Co. Pilots, Elevators, Cameron Bobro, Jazoo, Robert Jukič, Andraž Mazi, Aphra Tesla in Suprematisti fest. Metod Banko, Aldo Ivančič, Dejan Berden, Matija Krivec, Janez Dovč.
Leta 2009 je sodelovala s svojo skupino Aphra Tesla in Električno gledališče na mednarodnem gledališkem festivalu Ex ponto, kjer se je predstavila kot multimedijska vsestranska umetnica z glasbeno-video predstavo, neokabarejem Pa-pa ati v gledališču Glej. 2011 leta je imela v novomedijskem mestu Trbovlje magistrsko razstavo pod strokovnim vodstvom kustosa Zorana Pozniča. (vir: aphratesla.si)


Marco Donnarumma
5. 10. 2012, 20:00

Novomedijski in zvočni umetnik, performer in učitelj Marco Donnarumma je bil rojen v Italiji, deluje pa v Londonu. Z nizanjem del s področja biomedijskih raziskav, glasbenih in gledaliških nastopov, sodelovalnih praks in subverzivnega kodiranja avtor opazuje stično točko med kritično ustvarjalnostjo in počlovečenimi tehnologijami. Za svoj biofizični sistem Xth Sense je prejel prvo nagrado na glasbenem natečaju Margaret Guthman Musical Instrument Competition, njegov izdelek pa je ameriško središče za glasbeno tehnologijo Georgia Tech Center for Music Technology leta 2012 imenovalo za "najbolj inovativen nov glasbeni instrument na svetu". Nedavno je v vlogi kustosa uredil tudi publikacijo z naslovom Biotechnological Performance Practice (eContact!, 14.2).
Marco Donnarumma je nastopal in predaval v 30 državah po ZDA, Južni Ameriki, Evropi, Indiji, KItajskem, Južni Koreji in Avstraliji. Njegova dela so bila izbrana na vodilnih umetniških dogodkih (ISEA, Venice Biennale, WRO Biennale), specializiranih festivalih (FILE, Sonorities, Némo, Mapping, Piksel, Re-New, Laboral, EMAF) ter najpomembnejših akademskih konferencah (NIME, ICMC, Pure Data Convention, Linux Audio Conference@Stanford CCRMA, SICMF).
Recenzije njegovih projektov so objavile agencije Reuters, Wired, Create Digital Music, We Make Money Not Art, Rhizome, Weave, Digicult, objavljene pa so bile tudi v knjigi “New Art/Science Affinities” (CMU, Studio for Creative Enquiry, ZDA). Je rezidenčni umetnik v britanskem Inspace ter na Nacionalni šoli za gledališče in sodobni ples na Danskem. Njegove projekte so finančno podprli Evropska komisija, škotski ustanovi Creative Scotland in New Media Scotland, ter danski svet za umetnost Danish Arts Council.
Trenutno Marco s pomočjo štipendije Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) piše doktorat v okviru raziskovalne skupine Embodied Audio Visual Interaction (EAVI) na univerzi Goldsmiths v Londonu, pod mentorstvom profesorja Ataua Tanake.
marcodonnarumma.com       .


Milan Guštar
12. 10. 2012, 20:00

Milan Guštar poučuje na FAMU, fakulteti za film ter na AVU, akademiji za likovno umetnost v Pragi na Češkem. Je organolog, skladatelj, izdelovalec električnih in elektroakustičnih instrumentov ter glasbeni programer; ukvarja se z matematičnimi principi, mikrotonaliteto, algoritmičnimi kompozicijami ter sonifikacijo vizualij. Na letošnjem glasbenem ciklusu
(DA)(NE)S bo izvajal in predstavil mikrotonalno glasbo, ustvarjeno s pomočjo grafičnih partitur.

Todd Harrop, Asja Grauf, 10. 8. 2012
















Cameron Bobro / microtonal workshop, 11. 8. 2012























Zoran Ščekić, 14.9.2012, Fotografije: Metod Baloh














Aphra Tesla, 21. 9. 2012, Fotografije (Boštjan Lah)




















MARCO DONNARUMMA: GLASBA ZA MESO II, 5. 10. 2012














Milan Guštar, 12. 10. 2012















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org