Slovensko


Mateja Ratej: Človek v času, predstavitev knjige

MMC KIBLA, 16. 1. 2014
P
ogovor o zbirki kolumn Mateje Ratej: Človek v času.

Mateja Ratej
, zgodovinarka, znanstvena sodelavka Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU, v letu 2012 pa tudi sodelavka Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012, bo zbirko svojih kolumn predstavila v pogovoru z avtorjem spremne besede in legendarnim dopisnikom ter kolumnistom Ervinom Hladnikom Milharčičem.

Kolumne Mateje Ratej so  bile napisane s preprosto idejo oživitve pozabljenih zgodb iz naše zgodovine zato, da bi razsvetlile mreže, ki oblikujejo sedanjost. Mreže pa naprej pletejo svoje vezi med preteklostjo in sedanjostjo. Nikjer lepše kot v kolumni, kjer se skupaj znajdejo Anton Bonaventura Jeglič, Mercatorjeve in Tuševe kartice, zakonska zvestoba in katolicizem. Sklep avtorice pa napoveduje prihodnost.
To je  eden redkih trenutkov žurnalizma, kjer se avtor pri napovedovanju  dogodkov, ki se še niso zgodili, ne osmeši. Leta 2009 napove občutja in razmisleke ljudi, ki so šli konec leta 2012 protestirati na ulice in so iz mariborščine naredili jezik svobode. „Ko se pojmi, ki označujejo in sestavljajo vrednostni sistem skupnosti, vsebinsko praznijo in vzporedno polnijo s strastjo po zaslužku, bi morali državljani ne jurišati na točke, zvezdice in pike, temveč uporno striči z ušesi v zavedanju, da se s tem bestialno vulgarizira naš skupnostni prostor.“

Dogodek v sodelovanju s Študentsko založbo.
www.studentskazalozba.si

Fotografije


Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org