Slovensko

































Dejan Štampar in Ven Jemeršić, ULTRAPAS


4. 2. 2004

ULTRAPAS predstavlja neobičajen primer prenašanja elektronsko-poštnega načina komunikacije in tipografije v »leposlovje«, čeprav bi konkretnemu vsakdo raje pripel oznako »noroslovje«


Gre za prenos virtualnega v snovno, svetlobni znaki z računalniškega ekrana dobivajo papirno dimenzijo v obliki, ki na monitor le asociira.

Avtorja Ven Jemeršić (sicer dipl. snemalec in direktor fotografije, glasbenik in pesnik) ter Dejan Štampar (sicer univ. dipl. inž. arhitekture, grafični oblikovalec in performer) preko elektronske pošte sodelujeta na nenavaden način. Jezik njunega dialoga poteka običajno v prispodobah, je večidel pesniški ali čudaški in opozarja na situacije, ki jih ljudje praviloma spregledajo. Nekatere 'emajle' opremljata s tipičnim slikovnim in softverskim gradivom, ki je pogost predmet pošiljanja po elektronskih medijih, toda začinjenim s sarkastičnimi komentarji in dvoumnim humorjem. Vse je stisnjeno v obširno in smiselno povezano zbirko formata zgoščenke, ki bralcu ponuja precej dobre volje, kot tudi možnost njegovih aktivnih posegov v knjigo (na primer lektoriranje).

Na južni strani knjige vas sprva doleti komunikacija med avtorjema Venom Jemeršićem ter Dejanom Štamparjem (ULTRAPAS), na severni vas ohrabrijo samostojna pesniška in prozna dela solista Vena Jemeršića (ULTRAPES). Strani neba geografsko loči zgoščenka ULTRAŠPAS, ki vas v sredini knjigice preseneti z mnoštvom medmrežnih oslarij.

Predstavitev literarne kreature so z recitalom začinili učenci osnovne šole Prežihov Voranc.

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org