Slovensko

LIFECUTTER: Sub Persona II


LIFECUTTER: Sub Persona II
14. 4. 2021
AV performans

Vljudno vabljeni k ogledu performansa, ki ga je za razstavo Sub Persona II umetniškega tandema P L A T E AU R E S I D U E, ki ga sestavljata Eva P. Seifert in Aljaž Celarc, pripravil Domen Učakar z ustvarjalnim imenom Lifecutter, ki je za projekt ustvaril glasbo, albumska izdaja pa je izšla pri založbi Kamizdat. Performans boste lahko spremljali v obliki pretočnega videa in sicer v sredo, 14. 4. 2021, ob 20. uri na naši spletni strani, socialnih omrežjih in YouTube kanalu.

Glasba, ki ujema podton odnosa med človeštvom in naravnimi gozdovi: Lifecutter predstavlja svojo vizijo glasbe za kratek film in raziskovalno-umetniško instalacijo Sub Persona. Upravljanje gozdov ni tema vsakdanjih pogovorov, redko teoretskih razmišljanj. Umetniški tandem PLATEAURESIDUE pa prav take tematike v povezavi z zgodovinskim kontekstom, sodobnimi raziskovalnimi ugotovitvami in s pomočjo novih medijev v kontekstu galerijskih prostorov postavlja v center svojega ustvarjanja, v katerih pogosto povezujeta ekologijo in umetnost.

Tokrat sta k uglasbitvi svoje raziskave in umetniškega projekta povabila Domna Učakarja, ki kot Lifecutter ustvarja že več kot šest let. Sub Persona je njegov četrti album in po albumu Safe Place (2016) drugo avtorsko delo, ki je nastalo v tesni povezavi z močno vizualno podobo.

Ambientalne zvočne strukture delujejo sprva nekako pomirjeno, ampak razvoj neimenovanih skladb razkriva hrupno brutalnost, suspenza polno globino in nevidno svežino življenja, ki sestavlja človekov odnos do gozdov. Projekt Sub Persona že sam po sebi “izpostavlja pomembnost gozdov, in sicer njegove ekosistemske, ekonomske, rekreativne in kulturne funkcije, ki jih ljudje prepogosto jemljemo kot samoumevne”, Lifecutter pa ta odnos tudi uglasbi v svoji elegantni in hrupni maniri, v kateri se naslanja na tradicijo abstraktnejše, eksperimentalne glasbe z modulacijo kitarskih efektov in terenskih posnetkov.

LIFECUTTER je elektro / tehno / eksperimentalni projekt s temačno atmosfero, ki temelji na nastopu v živo. Domen Učakar, ki stoji za pričujočo elektronsko pustolovščino, še zdaleč ni novinec na področju glasbenega raziskovanja. Njegova pot je dolga in raznolika: igral je bas v več lokalnih hardcore punk bendih, z indie rock odvodi se je spoprijel v Icarus Down, svojo skladateljsko žilico za elektro-pop senzibilitete pa je raziskoval v projektu Neon Spektra. Njegova vsestranskost je očitna, kar potrjuje tudi njegovo sodelovanje z dolgoletnim prijateljem Nevenom M. Agalmo, v še kako deloujočim ter ustvarjalnim duetu, Ontervjabbit. Lahko rečemo, da raziskava različnih plati nojza v duu Ontervjabbit ter Lifecutterjeva nenasitnost po zvoku, ki je v devetdesetih nastajal v angleški Warp Records, prestavljata najbolj prepoznaven vpliv na njega. Lifecutter ustvarja glasbo z različnimi kitarskimi efekti in sintetizatorji zvoka. Naslanja se na noise ozadje ter črpa iz različnih odvodov elektronske glasbe, predvsem tehnoidnega okusa. Giba se med analogno in digitalno mejo ter ustvarja temačnejšo atmosfero z raznimi industrijskimi vložki ali pa se prikrade na plesišče kluba in odpelje na nepredvideno pot. Glasba je tako lahko minimalistično opremljena ter ujeta v zanke ali pa se nasiči z zvoki, se lomi ali vozi dalje v svežih oblikah "štirke", ali pa zanemari klasični ritem ter oscilirajoče pulzira.

V letu 2018 je bil izbran med umetnike SHAPE platforme. Revija The Wire je objavila njegovo skladbo na Below the Radar compilation CDju v oktobrski 2018 izdaji.

Lifecutter je rezident SONICA festivala Ljubljana.

Diskografija:
https://holotone.bandcamp.com/album/htndig001-rapture-ep
http://emanat.si/en/publishing/lifecutter--deathcrave/
http://emanat.si/en/publishing/lifecutter--safe-place/
http://emanat.si/en/publishing/siclar/
https://lifecutter.bandcamp.com/album/aux-eardrum-ep

Povezave:
https://www.facebook.com/lifecuttermusic
https://lifecutter.bandcamp.com/

Videi:
https://www.youtube.com/watch?v=QvwO-TbgESE
https://www.youtube.com/watch?v=YWEm-F95HrE

https://www.youtube.com/watch?v=0sKlTUcqX00

https://www.youtube.com/watch?v=SyBq_O0Kr4Y

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org