Slovensko

































Zora Stančič: IN THE MOOD FOR ART

V petek, 1. oktobra 2004, smo v galeriji KiBela pripravili otvoritev razstave umetnice Zore Stančič z naslovom In the mood for art / Razpoloženi za umetnost. Razstava je bila na ogled do 12. oktobra.


Projekt In the Mood for Art je kombinacija intimnih zgodb in komentarjev o sodobni umetnosti, postavljena v formalni okvir oglasov za vizualno umetnost. Končni izdelek je računalniški print, ki je v duhu tega časa najhitrejši in najbolj natančen medij. V procesu dela je avtorica uporabila fotografije iz lastnega arhiva, grafike, risbe, kolaže, pojavljajo pa se tudi besede, stavki in celo pesmi, ki s sliko dobijo končni smisel. Najdene podobe in besede so postavljene v nova razmerja in odnose ter izpričujejo njeno stališče o umetnosti, ki je kljub vplivom iz drugih sfer življenja  še vedno ena redkih duhovnih vrednot.
Zora Stančič je dobitnica nagrade Novega mesta in Grand prix-a na Bienalu slovenske grafike na Otočcu leta 1996.  Na 23. mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani je dobila nagrado San Zanobi. Leta 1999 je na 5. mednarodnem  bienalu risbe in grafike v madžarskem mestu Gyor dobila častno priznanje, v Talinu v Estoniji na 12. grafičnem trienalu pa je leta 2001 prejela diplomo. Njena dela so v stalnih zbirkah v Albertini na Dunaju, v Fond National D’art Contemporain I Parizu, v Moderni galeriji v Ljubljani in v The Jane Voorhees Zimmerli Art Muzeum v New Brunswick-u, New Jersey, ZDA.

Beseda o avtorici:
Rojena 10. marca  1956 v kraju Štrbe v Bosni in Hercegovini. Med leti 1979-1984 je študirala na Akademiji za  likovno umetnost v Sarajevu in  diplomirala pri prof. Dževadu Hozu. Nato se je vpisala na grafično specialko na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Zvestu Apolloniu, kjer je leta 1990 na tem oddelku tudi diplomirala. Študijsko je potovala v Pariz/1988/, Dunaj/1989/, ZDA/1993/ in Češko/2001/. Od 1992-99 je sodelovala s časopisom Razgledi kot zunanja likovna urednica. Leta 1995 je izdala knjigo Album, ki pomeni njen prvi korak v njenem raziskovanju, kako umetniško grafiko prevesti v drug medij in da ob tem transferju ne bi nastal zgolj običajen katalog grafik. Potreben je bil globok premislek, kaj je tisto, kar bo grafiki omogočilo, da obdrži svojo avtonomnost, hkrati z eseji pa tvori novo celoto. Konec leta 2000 je izdala drugo knjigo z naslovom Revija, kjer nadaljuje z raziskovanjem odnosa med umetniško grafiko in sodobnimi mediji.

Razpoloženje na otvoritvi je soustvaril DJ Dojaja.

Video

Zora Stančič - video (QuickTime)

Fotografije






























Knjiga vtisov

"Surprisingly well.
Thought - provoking with some memorable masterpieces."

"Če bi Andy Warhol bil še živ
mogoče bi spremenil spol
mogoče bi živel v Evropi
in najbrž bi užival ob pogledu in
pritrdil, d aje plakat lahko umetnost
današnjega urbanega dojemanja emocij"

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org