Slovensko

SUPERNOVA ARHITEKTI


Kreativni satelit Supernova arhitekti razstavlja poslovne prostore prihodnosti!

 V  Multimedijskem centru Kibla v Narodnem domu v Mariboru je v petek, 24.10.2003, ob 19.30 uri minister za informacijsko družbo dr. Pavel Gantar otvoril prostorki eksperiment v kompjuterski dobi transestetske arhitekture z naslovom »ARHITEKTURA JE VMESNA POVRŠINA«. Avtorici razstavnega dogodka poslovnih prostorov prihodnosti sta arhitektki Lenka Kavčič in Mattea Panterr. Pri projektu je kot soavtorica sodelovala arhitektka Veronica Egart.  

Kreativni satelit SUPERNOVA ARHITEKTI
se že več let uspešno ukvarja z uresničevanjem vizij s področja arhitekture, notranje opreme in oblikovanja. Arhitekturo obravnavajo kot vmesno površino med arhitekti in uporabniki, med realnostjo in idejami, med materijo in antimaterijo, med sedanjostjo in prihodnostjo, med izkušnjo in vizijo. Njihovo arhitekturno projektiranje je večsmerna transformacija.  

Kreativni satelit SUPERNOVA ARHITEKTI se poleg projektov za uporabnike posveča eksperimentalnemu oblikovanju transestetske arhitekture, ki jo tokrat kot prostorski eksperiment razstavlja v galeriji Kibeli. Pojavnost vedno bolj izdelanih, sofisticiranih in mobilnih delovnih orodij informacijske tehnologije, ki so danes postali glavno orodje pri delu v pisarni, je najbolj vplivala na spremembo »scenografije in panorame« v pisarniških prostorih.  
130m2 galerijske površine speremenijo v vmesno površino. V temnem prostoru žari srebrna polprosojna in osvetljena opna, ki razmejuje sedanjost od prihodnosti. Prehod skozi svetlobno opno predstavlja vstop v drugo časovno dimenzijo – v pisarno prihodnosti. Obiskovalec si v pisarni lahko s pomočjo inteligentnih inštalacij in krmilnih sistemov oblikuje svoj fizični prostor. V prostoru lahko  poljubno spreminja jakost in barvo svetlobe, vrsto in jakost glasbe – zvočne kulise, vonj v prostoru – vnos eteričnih olj, ki stimulativno vplivajo na delo in koncentracijo ter s tem vpliva na svoja čutila. Tako akter sprotno zadovoljuje osebne psihofizične potrebe s pomočjo razpoložljive hipersenzibilne podpore, ki obsega fizično in duhovno ponudbo.  
Zunaj opne so nameščene tri točke sprostitve – točke sedanjosti. Atraktivno oblikovani počivalniki so opremljeni z biodispozitivom, ki ustvarja blagodejno magnetno polje in s tem ščiti pred geopatogenimi sevanji. Udobno nameščen in sproščen obiskovalec lahko spremlja film sedanjosti, ki je viden na oddaljenih okroglih, projicirnih panojih spuščenih s stropa. Film je predstavitev delovanja kreativnega satelita, ki je izveden kot kolaž inspiracij, idej, vizij, konceptov in realiziranih projektov. Arhitektura je produkcija objektov. Kot vsaka druga produkcija se mora tudi ta obravnavati kot kompleksna interakcija pritoka informacij, snovi in energije ter človekovih, materialnih in kategoričnih vsebin.  


Glavna posledica arhitekture kot vmesne površine v kompjuterizirani realnosti je direkten odnos med informacijo in formo. Arhitektura prihodnosti je učinkovita sinteza realnih podatkov v objekt, ki ga je možno zgraditi. Sedanjost je hibrid.  


Spremljevalni program
se je odvijal v obliki 4 dnevnega FORUMA od 27.  do 30.10. Z večernimi predavanji so se predstavila podjetja in posamezniki, ki se ukvarjajo s poslovnimi prostori in sodobnimi arhitekturnimi okolji:    
- 27.10.2003 ob 18.uri _ Neomejena energija vzorca_Ege tekstilne obloge_Flooring
- 28.10.2003 ob 19. uri _ Svetila prihodnosti v pisarni prihodnosti_Siteco lighting systems
- 29.10.2003 ob 19.uri _ Mobilna arhitektura prihodnosti_bioelektronska telesa_ Monochrome_dr. Špela Hudnik
- 30.10.2003 ob 18. uri _ S svetlobno hitrostjo v pisarno prihodnosti_ OS-oblikovanje svetlobe_Zdravko Krajačić    


Prostorski dogodek je vključen v mesec oblikovanja, ki je potekal v Sloveniji od 15.10.-15.11.2003.  


Projekt je bil izveden s pomočjo različnih sodelavcev, ki so vanj vlagali finančne, materialne in kreativne energije. Finančno so nas podprli: Multimedijski center Kibla, Bene-pisarniško pohištvo, SCT, INTRA lighting, Siteco lighting, Kemofarmacija, ZRMK, Begrad Materialna sredstva so prispevali: OS-oblikovanje svetlobe,Flooring, TERMOTOM, tapetništvo Klun, ACRYTECH – Pečenko, Bene, Metropolis, ključavničarstvo Repovš, INTRA lighting, Siteco lighting, Full-Point, Inplet pletiva, Land art, mizarstvo Kos, TTY – Bavaria yachts, Interflooring, Menerga, Linde plin, Rock Otočec, NRG, Structuring.                                


Kreativno so sodelovali
:
Avtor: SUPERNOVA ARHITEKTI - Lenka Kavčič udia, Mattea Panterr udia     
Soavtor: Veronica Egart udia, spec.urb.
Oblikovanje svetlobe: OS_Zdravko Krajačić
Audio in video oprema: EIS_Dušan Lah
Inteligentne inštalacije: OKO TECH_Matjaž Okorn
Režija video animacije: Maša Nonković  
Oblikovanje info-bloka: SUPERNOVA ARHITEKTI in Maša Nonković
Kostumografija: Aksioma_Marcela Okretič           


Danes je svet bolj realen, kot si mislimo. Z virtualno realnostjo in njenimi posledicami smo šli čez tehnične kot ultimativne fenomene. Edina možna inovativna akcija je asimilacija s situacijo, ki  ponovno odkriva umetniške dimenzije – drugačne dimenzije – v kompjuterski dobi transestetske arhitekture.    


Razstava je bila odprta do 04.11.2003.

Fotografije


Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org