Slovensko

Peter Tomaž Dobrila: PEGLA

Multimedija za gospodinje in gospodinjce, interaktivni dogodek 

V petek, 5. 12. 2003 ob 20. uri, smo vas povabili v prostor za umetnost KiBela, v Multimedijskem centru KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Narodni dom Maribor, na zgladitev prednje gube na srajci in stranskega razporka na krilu s PEGLO.  

PEGLA – ko je likanje v sprostitev, zabavo in užitek
PEGLA – ko je likanje družabno, veselo in srečno
PEGLA – ko je likanje vidno, slišno in poučno  
PEGLA je intermedijska namestitev, interaktivno likanje s pomočjo računalniško podprte multimedije in medmrežja (Interneta) in je nadvse primerna za praktično uporabo doma in v gospodinjstvu.  

PEGLA sestoji iz standardnega likalnika in likalne deske, ki sta modificirana v vmesnik, s katerim lahko brkljamo po svetovnem spletu, rišemo in poslušamo glasbo. Likalnik tako dobi vlogo miške, likalna deska pa vlogo podlage. 

S PEGLO vračamo veselje do tega, po krivici izumirajočega opravila v vsako hišo, v vsako stanovanje in v vsako gospodinjstvo; likanje naj spet postane kreativno opravilo v veselje celi družini.  

Opis dela
PEGLA je intermedijska namestitev, natančneje interaktivno likanje s pomočjo računalniško podprte multimedije. Sestavljena je iz standardnega likalnika in likalne deske, ki sta modificirana v vmesnik, s katerim lahko rišemo in kreiramo glasbo. Likalnik tako dobi vlogo miške, likalna deska pa vlogo podlage. Z idejo tovrstnega likanja umetniški projekt humorno stimulira moške k emancipaciji. PEGLA vrača likanju družabnost, veselje in srečo! Likalnik je spremenjen v miško, likalna deska pa v podlago. S premikanjem likalnika po deski lahko rišemo in iz nabora znakov izbiramo barvo in črto, obliko, vzorec, in godemo, s signalom iz likalnika glede na položaj na deski in druge faktorje prožimo izbrane zvoke oz. glasbo iz nabora, in brkljamo po svetovnem spletu ali napišemo e-pošto. Seveda si lahko avtorsko skomponirano oz. izberemo svojo najljubšo melodijo in narišemo najlepšo sliko, ki bo v ponos celi družini. Še v večje veselje nam bo skupno koncertiranje in risanje, tako lokalno znotraj družine, kakor tudi s pomočjo medmrežja s prijateljicami in prijatelji, sosedi in sosedami, znanci in znankami. PEGLA vrača likanju družabnost, veselje in srečo!  


Avtorji:
Peter Tomaž Dobrila se je po gimnaziji izobrazil v inženirja in želi postati magister
Uroš Indihar – računalniško programiranje, izdelava sistema, mreža
Alen Breznik Flip – grafični in zvočni vmesnik
Dejan Štampar – nabavil likalnik
Roman Šegula – mehanska dela  

Urejeni in olikane s PEGLO ste stopili noči naproti. Na ogled do 12. 12. 2003.

Fotografije


Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org