Slovensko

































Jože Šubic: FAK



slikarska razstava
Termin: 30.5. – 1.7.2003
Lokacija: MMC KIBLA, Kibela, Ul. Kneza Koclja 9, Maribor    

Jože Šubic se je predstavil z novim ustvarjalnim ciklusom, z novo kombinacijo materialov, novimi dimenzijami in novo obliko slikovnega nosilca. Opus je naslovil Fak. Razstava je bila na ogled v navedenem terminu vsak dan od 9.00 do 22.00, v soboto od 16.00 do 22.00. Razstava je bila dobro obiskana tudi zaradi časovne postavitve v čas Lenta (1000 obiskovalcev). Ob razstavi je izšel tudi katalog v avtorjevi samozaložbi in ob pomoči KID Kibla.  

Pet slik dvometrskega premera deluje kot veliki plemenski, morda mongolski bojni ščiti, ki so simbol pasivnega orožja. Zdi se, da večji kot je ščit, večja je potreba po zaščiti pred vdorom neželjenih, ogrožujočih vplivov. Okrašeni s krznom, odpadnim železjem, tolčenim bakrom - po ready-made načelu od kramarskih sejmov do elitnega kulturnega prostora - pa ti ščiti vendarle niso grobo obdelani. S prefinjeno obdelavo materiala in formo so ujeti v sodobni čas, ki pod krinko svobode zahteva veliko stopnjo strpnosti v vedno tesnejšem urbanem prostoru. Kot kreativna bitja se moramo podrejati sodobnemu birokratskemu in strukturalnemu umeščanju v eksistencialno danost. Če si umetnik v takšni družbi, je situacija še bolj zaostrena, saj so omejitve kot natikanje deviških pasov. Ustvarjalni, erotični potencial je ujet v okovje, ki onemogoča naravni impulz. Prav ti deviški pasovi so idejni in vsebinski novum Šubičevega ustvarjanja, saj se abstrahirani pojavljajo kot osrednji elementi, umeščeni v okroglo formo.  

Velike okrogle slike so pravzaprav asamblaži iz kovin v kombinaciji z najdenimi objekti, na primer mlinčki za meso  z ročaji, ki ponazarjajo mletje (»mlinčki za dušo«), kot bi avtor metaforično želel praformo zdrobiti, zmleti v finejše kose in koščke, in jih skupaj z zaobljenimi kovinskimi mrežami in sintetičnimi smolami vkomponirati v slikovni prostor. Baker tokrat popolnoma izrinja poteze s čopiči, čeprav je oblikovna struktura slike sorodna preteklim Šubičevim ustvarjalnim obdobjem.  

Slike so bile narejene posebej za prostor za umetnost Kibela v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru.

Fotografije






Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org