Slovensko

































Matjaž Krivic: MIR

Razstava Mir je bila izvedena v dveh delih. Prvi del je obsegal 7 povečav fotografij (3 x 1 m), razstavljenih v galeriji od 22. 11. do 5. 12. 2002 , drugi del pa je bila razstava dveh fotografij v velikosti 3 x 3 m, razstavljenih na roto/vrtljivem panoju nasproti Narodnega doma od 13. 12. 2002, do 5.1.2003.

 

V otvoritvenem času, v galeriji, se je vrtel računalniško obdelan slide show z ambientalno glasbo, ki je še podprla tematsko razstavo.

Tema MIR se ne veže na politična, religiozna in druga dogmatična socialna prepričanja, ampak je izčiščena na izključno estetsko raven. Sedem fotografij prikazuje nočne in zgodnje-jutranje posnetke pokrajin in ljudi, ki jih je včasih skoraj nemogoče postaviti v čas in prostor, zato dobijo izvenčasovno in prostorsko dimenzijo. Kot bi bili poslednji nomadi postavljeni med lunine poloble, v sanjske pokrajine, obsijane z luno in zvezdami. Razstava Mir je nastajala na romanju okoli svete gore Kailash ob siju polne lune v letu vodnega konja, ko imajo dobra dejanja neustavljivo moč… very dreamy space indeed… motivi divjih pokrajin s Kitajske in Mongolije v panoramski fotografiji, nastali s kamero v rokah Matjaža Krivica. 

Dva foto motiva Matjaža Krivica Bojevniki Masaji v Masai Mara, v nacionalnem parku v Keniji,  sta nastala 2001. Masajske stepe v Vzhodni Afriki med masajskimi bojevniki. Temnopolti bojevniki pravijo, da so vse krave na tem planetu njihove, to je njihovo bojevniško vodilo, ko streljajo s puščicami, loki in sulicami. Fotograf Matjaž Krivic meni, da je to najboljša fotografija, ki jo je kdaj naredil. Druga fotografija je delo Toshiyukija Kabasawe: Portret Matjaža Krivica, iz leta 1998. Na poti s kolesom čez Tibet, v okolici Yamdrok jezera, v neki vasici so Matjaža in Toshiyukija povabili na čaj simpatični domačini. Fotografijo je posnel Japonec, s katerim sta se slučajno srečala v Tibetu.  

 

Royal Geographic Society v Londonu je letos Matjažu Krivicu poklonila prestižno nagrado - fotografsko kamero Hasselblad in naziv Photographer of the Year 2002. Krivičeva fotografija afriške deklice je bila izbrana med dvanajst tisočimi prijavljenimi fotografijami.  

 

Sponzorji projekta so bili Madison in Foto Tabor    

Video

Matjaž Krivic MIR - video(QuickTime)

Fotografije: Razstava v KiBeli




Fotografije: Razstava na vrtljivem panoju





Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org