Slovensko

































ARHITEKTURNI NATEČAJ ZA MARIBORSKO TRŽNICO



Odprtje razstave natečajnih projektov javnega arhitekturnega natečaja za novo mariborsko tržnico  

 

Tržnica Maribor d.d. in Inženirska zbornica Slovenije vas je  v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor 14. maja 2002, ob 19. uri povabila v KiBelo na otvoritev razstave natečajnih projektov javnega arhitekturnega natečaja za novo mariborsko tržnico.      

 

Tržnica je trgovski izraz za določeno mestno zemljišče na katerem se odvija prodaja živil rastlinskega in živalskega izvora. Že v srednjem veku so poznali trge ˝Forume˝;na katerih so strogo po branžah vršili prodajo svojih pridelkov in izdelkov. V našem mestnem jedru je v spomin na davne čase ostal le ˝mesarski prehod˝.  

Pa pustimo daljno preteklost in se vrnimo 100 let nazaj,  ko je na današnjem ozemlju ˝Tržnice˝; (bila nepozidana površina povezana s Koroško cesto) nastajala prva prodaja kmetijskih pridelkov - od osnovnih poljščin krompirja, fižola, žitaric, do raznovrstnega sadja. Z rastjo mesta in potrebami prebivalstva se je sprotno tehnično izboljševala tudi prodaja poljščin in sadja. Mesto Maribor raste še naprej, zahteve kupcev se večajo, ljudje smo postali zahtevni. In prav je tako.  

In kakšna je situacija danes? Tržnica živi in dela med ruševinami starega mestnega jedra, brez ustrezne prometne povezave z mestom, brez parkirnih prostorov, brez vozičkov, da nakupljeno blago pripeljemo, do avtomobila. Tržnica nima enega urejenega lokala, kjer bi v mrazu ali vročini s prijatelji popili zasluženo kavo, brizganec ali si privoščili domači sadni sok. In ker se Maribor širi, modernizira, tehnično izpopolnjuje, je dobil v samem mestu veletrgovine: Europark, Baumax, Merkator itd. Ves nakup teče kot po maslu. Imajo vse, kar današnji kupec rab i- vse zgoraj omenjeno. Nimajo pa nekaj, kar ima naša stara tržnica; zdrave, doma pridelane zelenjave, krompirja in vseh vrst sadja.  

Zato je nujno potrebno poseči v ta prelep; zastareli in neizkoriščen prostor z novimi gradbenim posegom, na omenjenem prostoru zgraditi novi; mali Europark, ponuditi kupcu ob nakupu zdrave hrane tudi več tehnološke in sanitarne ugodnosti.  

Želim si, da bi vsa ta moja prizadevanja skupaj z ozkim krogom somišljenikov uspela v prepričanju, da bomo z investicijo dosegli povrnitev starih kupcev, pričeli poslovati ekonomsko pozitivno in kar je tudi naš cilj   POMAGALI Z INVESTICIJO SANIRATI  TUDI STARO MESTNO JEDRO OB MINORITIH IN ŽIČKEM SAMOSTANU.  

Vesel sem, da sem lahko sodeloval s korektnimi in strokovno bogatimi arhitekti, ki so znali razumeti tehnološko bistvo Tržnice in vsaj koliko toliko ublažiti pričakovanja naših poslovnih partnerjev; pridelovalcev vrtnin, poljščin in raznega sadja.  

Direktor Tržnice Maribor d.d.

Vojteh Kamenik, dr. prof.

Katalog

katalog natečaja (pdf)

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org