Slovensko

Polona Maher: JANKO IN METKA

Od 5. – 14. oktobra 2001, ste si lahko v KiBeli ogledali razstavo  Polone Maher z naslovom JANKO IN METKA, likovni ambient, 2001.  

"...In sta jedla naprej. Janku je šla streha v slast in odlomil je je še velik kos. Metka pa je izbila celo okroglo stekelce, sedla na tla in se sladkala z njim. Takrat pa so se nenadoma odprla vrata in ven je prišla kot zemlja stara ženska, ki se je upirala na kljukasto palico..."  

Motiv iz znane pravljice je kiparka Polona Maher izkoristila kot vsebinsko okolje, v katero je naselila svoja dela. Čarovničina koliba stoji sredi »gozdička« skulptur iz kruha z bleščicami ter papirjem in svetlobnim objektom, sestavljenim iz zavrženega pohištva ter lestencev. Zunanjost kolibe je avtorica namenila platnom, ki so nastala s plastenjem in kaširanjem papirja in nato obdelana s posegi z akrilom ter oljnimi in suhimi pasteli. Platna po barvi ali z likovnimi elementi asociirajo na čokolado, piškote ipd. Notranjost »hišice« pa je naselila s šivanicami, abstraktnimi barvnimi objekti iz blaga in papirja, ki ponujajo obiskovalcu možnost vživetja v smislu asociacij. Na otvoritvi Janko in Metka, narejena iz kruhovih hlebčkov, nudita (oz. sta nudila) sladkarije.  

Polona Maher sodi med umetnice - kiparke, ki so s svojim delom zagovorniki likovne, vizualne ideje in čutenja in ne tehnično zahtevnih procesov, njen medij so oblike materialnih postavitev v prostoru - in ne nematerialnih elektronskih, kot so pogoste v Kibeli. Pri svojem delu posega po najrazličnejših materialih, ustvarja tako klasične slike kot t.i. šivanice (tako imenuje svoje sešite objekte iz blaga in papirja) ter slaščice, ki jih je tokrat postavila v sladki degustatorski ambient. Njeni kipi denimo nastajajo iz plastičnih mas, papirja, volne, najdenih predmetov idr., vse postavljeno v nežne likovne namestitve feminilnega občutenja sveta. Podatki o  avtorici
:
Polona Maher je rojena 1971 v Mariboru. 1999 je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Bologni in leto kasneje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer likovna pedagogika. Letos je pridobila status samostojne ustvarjalke - kiparke. Leta 2000 se je trikrat samostojno predstavila in sicer z razstavami "Rezane smehljanke"  v Avli na Prvi gimnaziji v Mariboru, "Kiparska dela" v Miheličevi galeriji Ptuj in "Start" v Razstavnem salonu Rotovž v Mariboru. Nedavno pa tudi s "Carciti" v Gallerii Studio G7 Ginevre Grigolo v Bologni. Med pomembnejsimi skupinskimi razstavami je udeležba leta 1999 na "Bienale mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja", ex Mattatoio v Rimu in na "Homo sapiens za 3. tisočletje" v Kibli.   Za Kibelo, ki podpira tudi mlade lokalne umetnike je zanimivo, da se mladi mariborski umetniki vse manj navezujejo na slovenski center, Ljubljano. Umetnost študirajo v različnih evropskih mestih. Umetniki ne prisegajo več na eno samo možnost, ampak preizkušajo različne umetnostne jezike, kamor so usmerjene posamezne šole. Tako nastaja pisana različnost pristopov - kajti težnja vsakega umetnika je najti individualno umetniško govorico in jo kreativno razvijati naprej.  

Fotografije
Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org