Slovensko

































Webby awards 2000, San Francisco


11. maja 2000 je bila v San Franciscu, v Kaliforniji, v ZDA četrta podelitev prestižnih nagrad Webby Awards 2000. Dogodek so v ZDA lani poimenovali »najpomembnejši za Internet«, letos pa ga je The New York Times najavljal s sloganom: »Pozabite oskarje, prihajajo webbyiji«.   

Podelitev nagrad pripravlja The International Academy of Digital Arts and Sciences, ustanovljena v San Franciscu. Člani akademije so pravzaprav virtualni, saj so on-line priključeni takorekoč z vsega sveta. Resnica je, da gre za anglosaksonsko elito strokovnjakov z računalniškega in njemu mejnega sveta, kamor se počasi vključuje tudi Rusija, Japonska in tako naprej. »Webbies« so v ZDA lepo oglaševan dogodek, ki se pojavi v vseh glavnih  medijih, kakor časopisnih tudi televizijskih, v Evropi pa ostaja še precej neznan, če izvzamemo ekskluzivno poročanje MTV-ja.   

Res je, da se vse dogaja v bližini Silicijeve doline, kjer je San Francisco središče novopečenih milijonarjev starih med dvajset in trideset let, ki so na hitro obogateli s preprodajo delnic na Internetu in da je s tega stališča naravnost idealno mesto za tovrstni glamur, toda po drugi strani prebivalci Friscoja prežijo na razplet dogajanj v zvezi s hitrimi izgubami in nestabilnim borznim stanjem. »Easy comes, easy goes.«   

Zato so bili letošnji pogoji za »webbies« nekoliko v zraku, saj črpajo iz silicijevega kapitala. Kljub vsemu je četrta podelitev webbies dosegla svoj klimaks. Sprejem se je pričel v Nob Hillski Grace Cathedral in v belih šotorih ob neogotski katedrali, podelitev je potekala v Masonic Centru pred 3000 ljudmi (vstopnice so bile razprodane že tedne prej in so veljale za najbolj vroče vstopnice v SF) in se končala na zabavi v čast nagrajencem spet v belih šotorih, kjer je bilo pijače in jedače kot v starem Rimu, prigrizki oblikovani v instalacije, vključno z ostrigami, ki se jih je vsak najedel po mili volji. Razkošje par eccelence!   

Sistem nominiranja in nagrajevanja je po eni strani kompleksen in po drugi »user friendly«. Najprej 200 ljudi zbira informacije o dobrih spletnih straneh s sedemindvajsetih področij, od filma, umetnosti, športa do humorja, znanosti, financ, komerciale in čudaških spletnih strani. Nato se 135 sodnikov, članov Akademije odloča za nominacijo petih spletnih strani v posameznih kategorijah, izmed teh izbranih petih strani 135 končnih sodnikov izbere po eno najboljšo. Se pravi vse skupaj 270 sodnikov, med njimi tudi takšne slavne osebnosti, kot so filmski režiser Francis Ford Copolla, David Bowie, razvpita urednica Talk revije Tina Brown, avtor serije Simpsonovi Matt Groening in mnogi drugi.   


Glavne karakteristike pri ocenjevanju spletnih strani so bile:
- vsebina,
- struktura in navigacija,
- vizualna oblika,
- interaktivnost,
- funkcionalnost in
- celostno doživetje.   


Sprva je bilo čudno, kako pet sodnikov za pet finalnih spletnih strani. Toda če bi vsak glasoval za drugo stran, imajo pripravljenega rezervnega sodnika. V nasprotju s sojenjem za nominacije, kjer se burno debatira, je končno sojenje strogo zaupno in sodniki ne smejo kontaktirati med seboj, da ne bi pricurljale predčasne informacije o tem, h komu se nagiba tehtnica sreče. Na ta način dvigujejo adrenalin, ki ga je bilo v Masonic Centru kar čutiti med nominiranci. Zanimivo je, da so vsi nagrajeni prišli na oder, razen oblikovalcev otroške strani, ki so verjetno že morali v posteljo spat ali pa njihovi starši niso digitalno naravnani. Nagrajencem so dovolili spregovoriti po pet besed. Eni so si pomagali z mimiko, drugi so plesali in tretji so se strastno poljubljali. Skoraj brez izjeme so bili vsi nagrade zelo veseli, čeprav je zgolj častna. To si organizatorji festivala z direktorico Tiffany Shlain (29) na čelu, ki jo mediji imenujejo kar digitalna diva, in direktorico Digitalne Akademije Mayo Draisin, lahko privoščijo, saj je to že sama po sebi takšna reklama, ki je v ZDA pravi izziv, kako jo vnovčiti.   

Povezovalca programa sta bila Alan Cumming, lanskoletni dobitnik ameriške igralske nagrade Tony Award in Marina Berlin, kot podeljevalce nekaterih rubrike pa so posebej povabili - za popestritev - nekaj slavnih osebnosti, kot so igralka Sandra Bernhardt, že prej omenjena Tina Brown, didžej Spooky in kalifornijski video umetnik Bill Viola. Le ena nagrada je finančna, ta, ki jo podeljuje San Francisco Museum of Modern Art za umetniško spletno stran po njihovem izboru in znaša 30.000 dolarjev.  

Tudi sestava žirije na področju umetnosti je bila prestižna: Larry Rinder, kustos Contemporary Art Museum Whitney v San Franciscu, Susan Kandel, umetnostna kritičarka iz Los Angelesa, Laurie Anderson, umetnica, Gabriella Fanning, direktorica revije ArtByte in edina iz Vzhodne Evrope Aleksandra Kostić, kustodinja galerije MMC Kibla iz Maribora, ki o tem tudi pišem.   

Pregledovanje e-pošte in navezovanje kontaktov in opravljanje dela preko e-pošte je že marsikje, tudi v Sloveniji, obvezno vsakdanje opravilo. V treh letih se da - kot pajek mrežo - naplesti številne kontakte, naveze in sodelovanja. Ken Goldberg je profesor na berkleyski univerzi, na oddelku za inženiring in robotiko, hkrati novomedijski umetnik (njegova telekomunikacijska robotska umetnina Telegarden je v stalni zbirki Ars Electronica Centra v Linzu). Po dolgih e-debatah me je predlagal za članico Mednarodne akademije digitalnih umetnosti in znanosti in hkrati s tem v delovno skupino Webby Awardsov 2000 kot končnega sodnika v umetnostih, v eni izmed sedemindvajsetih kategorij. V San Franciscu sem ga prvič videla v živo. Prav simpatičen Friščan!   

Zmagovalci Webby Awards 2000 v sedemindvajsetih kategorijah so:
- v aktivizmu: Ad Busters, www.adbusters.org,
- v umetnostih: Web Stalker, www.backspace.org/iod/iod4winupdates.html,
- v širše povezovalnih straneh: Video Farm, www.videofarm.com,
- v komerciali BabyCenter, www.babycenter.com, 
- v skupnosti: Cafe Utne, www.cafe.utne.com/cafe,
- v izobraževanju: Merriam Websters-Word Central, www.wordcentral.com,
- v modi: Paul Smith, www.paulsmith.co.uk,
- v filmu Atom Films, www.atomfilms.com,
-  v financah: Gomez.com, www.gomez.com,
- v igrah: GameSpy Industries, www.gamespy.com,
- v zdravstvu: Thrive Online, www.thriveonline.com,
- v humorju: The Onion, www.theonion.com,
- otroci: Scholastic.com, www.scholastic.com,
- življenje: Epicurious, www.food.epicouroius.com,
- v glasbi: Napster, www.napster.com,
- v novicah: Jim Romenesko's Media News, www.poynter.org/medianews,
- v osebni spletni strani: Cocky Bastard, www.cockybastard.com,
- v politiki in pravu: Politics.com, www.politic.com,
- revije: Nerve, www.nerve.org,
- radio: Lost and Found Sound, www.lostandfoundsound.com,
- znanost: Lascaux, www.culture.fr/culture/arcnat/lascaux,
- storitve: Evite, www.evite.com,
- šport: ESPN, www.espn.go.com,
- tehnični dosežki: Google, www.google.com,
- potovanje: Outside Online, www.outsidemag.com,
- tv: MSNBC, www. Msnbc.com
- in v čudaških straneh: Stile Project, www.stileproject.com.  


Spletne strani je obiskalo 110 do 130 milijonov ljudi. Od kod vse prisurfajo pa je takorekoč nemogoče ugotoviti. V glavnem je v ozadju interni pretok ameriškega kapitala, v navezavi z Japonsko (v SF skoraj vsi vozijo japonske avtomobile) in počasi tudi z ostalimi kontinenti, do Evrope še ni prišlo, saj doslej še nisem zasledila kakršnekoli informacije o prireditvi »webbies« v Evropi.  

Zanimivo je tudi, da je pogoj za uvrstitev strani v tekmovalni program angleški jezik, kar nakazuje na poudarjanje anglosaksonskega govornega prostora. Kaj pa rusko, kitajsko, špansko (ki je drugi v dvojezičnem kalifornijskem območju) in ostali jeziki? To je zaenkrat še nerešljiv problem.

Aleksandra Kostić  

video

Webbys 2000 - video (QuickTime)

Fotografije
















Sections


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org