Slovensko

































Predstavitev projekta Fitoteratologija avtorice Špele Petrič

Fitoteratologija 
2016
– instalacija 
inkubatorji s fitopolutani (rastlinski zarodki, informiranimi s človeškimi hormoni)

Avtorica: Špela Petrič

Oblikovanje: Miha Turšič

Inženiring in realizacija: Scenart, d. o. o.

Podpora: Ministrstvo za kulturo RS; MMC KIBLA, Maribor; Creative Industries Fund NL; Zone2Source, Amsterdam; Amsterdams Fonds voor de Kunst, Amsterdam; Waag Society, Amsterdam; Sylvius Laboratory, Leiden

Znanstveni nadzor: dr. Remko Offringa, Omid Karami
Zahvala: Henrik Cornelisson van de Ven

V projektu Fitoteratologija novomedijska umetnica Špela Petrič raziskuje možnost pristne interakcije med človekom in rastlinami, ki bi jo omogočale organske molekule, kot trans-specijske prenašalke informacij. Somatske rastlinske zarodke iz rastlinskih tkivnih kultur želi gojiti in vitro s pomočjo spolnih hormonov iz lastnega urina. Povedano drugače, zanima jo rastlinski zarodek, čigar razvoj so deloma sprožili človeški hormoni.
Medsebojna kognicija med umetnico in rastlino, ki jo goji kot tkivno kulturo, se odvija na nivoju telesnih snovi, ki vplivajo na fenotip rastline. To omogočajo konvergentne točke na signalnih poteh obeh organizemskih tipov, kjer se sicer pozabljena evolucijska povezava med rastlinami in človekom še ni izgubila.
Projekt ne vključuje nikakršnih gensko spremenjenih organizmov, procesov genske manipulacije ali toksičnih snovi, zato ob razstavi ne potrebuje posebnega dovoljenja.
 
Špela Petrič (1980) je na področju biometnosti kontinuirano aktivna že več kot 5 let. Kvalificiranost za delovanje na področju bioumetnosti izkazuje z doktoratom iz biokemije in molekularne biologije ter magisterijem iz transmedijev. V zadnjih dveh letih je ustvarila 7 intermedijskih projektov, ki so bili razstavljeni na 22 referenčnih prizoriščih doma in v tujini v sklopu samostojnih in skupinskih razstav ter festivalov (pregledna razstava 2005–2015 MSUM (SI), Abandon Normal Devices (UK), Ars Electronica (AT),Touch Me Festival (HR), Freies Museum (D), Wonderlab MSUV (XS), Superconduction (LV), MU (NL).
Je dobitnica prestižne Bioart and Design Award, častne omembe na Prix Ars Electronica, v izboru žirije na tekmovanju Core22, dobitnica častne omembe na BIO50 ter nominacije za nagrado OHO. Živi in dela v Ljubljani.

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org