Slovensko

Mlad baskovski pisatelj in pesnik Ekaitz Goienetxea v Mariboru

Društvo za sodobno umetnost X-OP v evropskem projektu Druge besede
Mlad baskovski pisatelj in pesnik Ekaitz Goienetxea se predstavi v Mariboru


Društvo za sodobno umetnost X-OP iz Maribora je ena od slovenskih kulturnih organizacij, ki se je uspešno vključila v EU program Ustvarjalna Evropa, v katerem sodeluje z dvema projektoma. Eden izmed njih, Druge besede / Other Words, povezuje 'majhne' in manjšinske jezike in jih promovira s pomočjo literarnih produkcij in rezidenc. Nosilec, institucija Donostia Kultura iz San Sebastiana / Donostie, ene letošnjih Evropskih prestolnic kulture, izpostavlja baskovki jezik, medtem ko so poleg slovenščine prisotni še makedonski, irski in frizijski jeziki.

Projekt se je začel leta 2015 in bo trajal do 2019, prva aktivnost Društva X-OP pa je dvomesečno gostiteljstvo rezidenta Ekaitza Goienetxea v Mariboru, kjer bo v tem času seveda pisal, sodeloval na festivalih, se vključeval v prireditve, spoznaval našo kulturo in okolje, se učil slovenskega jezika, obiskoval druge kraje in se prvikrat predstavil v ponedeljek, 21. marca 2016, ob Svetovnem dnevu poezije, na večeru branja poezije v Multimedijskem centru KIBLA.

Ekaitz Goienetxea je mlad baskovski avtor, ki prihaja iz Bermea (Biskajski zaliv). Piše kratke zgodbe, potopisne tekste ter poezijo. Leta 2014 je prejel nagrado »Gabriel Aresti«. V Mariboru bo živel, ustvarjal in se spoznaval z lokalnimi okoljem, skupnostjo in kulturo v času med marcem ter majem letošnjega leta.

Ob Svetovnem dnevu poezije je Ekaitz Goienetxea predstavil izbrane pesmi v baskovskem jeziku, ki jim bomo prisluhnili skupaj z njihovimi angleškimi prevodi. To bo njegova premierna predstavitev pri nas.

Projekt Druge besede / Other Words je partnerski program organizacij iz evropskih regij s področja kulture, katerega cilj je vzpostavitev mreže kreativnih okolij za pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice, glasbenike in glasbenice, scenariste in scenaristke, aforiste in aforistke ter vse ostale umetnice in umetnike, ki uporabljajo jezik kot svoje izrazno sredstvo in ustvarjajo v 'majhnih' jezikih.

Vanj so ob Društvu X-OP in vodilne organizacije Donostia Kultura iz Baskije (Španija), vključeni še partnerji Forum na mladi iz Bitole (Makedonija), Foras na Gaeilge iz Irske in Tresoar iz Frizije (Nizozemska).

Več na otherwordsliterature.eu kjer lahko poslušate tudi intervju z  Ekaitzom Goienetxeom.

Projekt  Druge besede / Other Words deloma financira Progam Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.
Info:
Nataša Zidarič, e-p: n.zidaric@x-op.eu
Peter Tomaž Dobrila, e-p: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu

Foto: Nataša Zidarič

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org