Slovensko

































Bertsolari

V petek, 13. maja, ob 20. uri, smo si v prostorih MMC KIBLA lahko ogledali dokumentarni film o baskovski umetnosti ustne pesniške improvizacije 'Bertsolaritza'. Film prikazuje, kako improvizatorji ustvarjajo ustne pesmi, na kakšen način se ta umetniška zvrst povezuje z drugimi umetnostmi in kakšno vlogo igra pri ustvarjanju skupnosti.

Vse to smo izvedeli skozi izkušnje profesionalnih improvizatorjev, tistih, ki so se uvrstili v finale velikega tekmovanja leta 2009, ko se je zgodila zgodovinska zmaga, zmaga, ki je simbolizirala (za)menjavo generacije, saj je tisto leto prvič v zgodovini tekmovanja zmagala ženska.

Napovednik za film 'Bertsolari':
https://vimeo.com/55343671


Glas zmagovalke Maialen Lujanbio (04''):

»Velika napetost ... Oči odprte, ušesa odprta, um odprt ... Velika čuječnost, bi rekla, to je značilnost tistega trenutka (pred improvizacijo), čuječnost.«

Tema za improvizacijo verzov (1'18''):

»Miren, si Bertsolari. Nahajaš se pred kinematografskim zaslonom, na drugi strani pa so ljudje, ki sedijo v naslanjačih. Tukaj so zato, da bi videli ta dokumentarni film in ravno sedaj te vsi gledajo«.

Andoni Egaña, zmagovalec pred letom 2009 (1'36''):

»V glavi improvizatorja se, takrat ko sliši temo, dogaja  zmešnjava. Prva stvar, ki jo vzameš iz zmešnjave, je beseda ali ideja. Preden nadaljuješ, moraš ugotoviti, ali bo tista ideja prava za tisto, o čemer razmišljaš. Potem daš idejo v stavek, ki se konča z rimo. Zatem moraš izmeriti, ali imaš dovolj rim iz iste družine. Vse to narediš v petnajstih ali dvajsetih sekundah«.

Film ima angleške podnapise.

Po projekciji smo imeli možnost komentirati film z Ekaitzem Goienetxeo, ki ga je gostilo Društvo za sodobno umetnost X-OP v okviru evropskega projekta Druge besede/Other Words.





Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org