Slovensko

Klara Kukovec projekcija filma

Klara Kukovec projekcija filma

MMC KIBLA
7. 2. 2018, ob 20. uri

Mariborsko zgodovino so zaznamovali mnogi posamezniki, ki so v različnih obdobjih pomembno sooblikovali mestno življenje in utrip. Ena od njih je bila zdravnica Klara Kukovec, prva ženska z zasebno zdravniško ordinacijo v mestu.

Kratek dokumentarni film predstavlja Klarino življenje in delo ter izrisuje podobo izjemno odločne in predane osebe, ki je ne glede na vse življenjske preizkušnje še v visoki starosti delala kot zasebna zdravnica – Klara je paciente sprejemala celo pri 92 letih. Svoj poklic je opravljala s srcem. Še pomembneje pa je, da je vselej sledila svojim sanjam.

Klara se je rodila kot Kaja Lea Doktor leta 1883 v Hersonu v današnji Ukrajini. Že v otroštvu je čutila potrebo po tem, da bi zdravila bolne ljudi, a odločitev za študij ni bila lahka: ob koncu 19. stoletja so carsko Rusijo pretresali pogromi nad judovskim prebivalstvom, zatiranje političnih oponentov in intelektualcev, močno pa so bili zakoreninjeni tudi predsodki o tem, da ženske niso sposobne študirati. Kljub mnogim oviram je Klara doštudirala in postala zdravnica, svojo prvo zasebno ordinacijo pa je odprla leta 1911 v Trstu. Po zaključku prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske monarhije se je z družino preselila v Maribor, kjer je prav tako odprla zasebno ordinacijo. V Mariboru je bila vrsto let edina zdravnica med moškimi kolegi v mestu.

Dolžina: 14'15''

Scenarij: Marjetka Bedrač, Kristijan Robič, Marjetka Berlič
Režija in montaža: Kristijan Robič

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org