Slovensko




































Festival MED, Maribor elektronska destinacija

Festival MED, Maribor elektronska destinacija
23. - 25. februar 2012

23. 2. 2012 ob 18. uri:: okrogla miza o drznosti posameznika v polju elektronske oziroma elektroakustične glasbe
24. 2. 2012 ob 22. uri: Jóhann Jóhannsson (Islandija), Evil Madness (Islandija), Ule Nakova (Slovenija), Mint (Slovenija)
25. 2. 2012 ob 22. uri:Stefan Betke aka pole (Nemčija), Yanoosh (Slovenija), DJ Kozmonavt (Slovenija)

Festival MED za svoje izhodišče jemlje sodobno elektroakustično glasbo, ki izvira iz evropskih avantgard 20. stoletja, zlasti iz dodekafonske glasbe. Glasba druge polovice 20. stoletja je destrukturirala in analizirala, se nato povezovala in sintetizirala forme, akustično in elektronsko v elektroakustično glasbo. Z razvojem elektronskih instrumentov v drugi polovici 60. let se je tudi elektronska glasba emancipirala kot samostojna oblika glasbenega izraza.
MED je odprt za različne načine ustvarjanja in je namenjen poglabljanju interakcije med različnimi mediji produkcije. Festival se osredotoča na žanrsko čim bolj neobremenjen in neomejen pristop k ustvarjanju elektronske oziroma elektroakustične glasbe, tudi zavoljo doseganja kar čim širšega kroga poslušalcev, ter si prek tega prizadeva za inspiracijski prispevek k proliferaciji produkcije in konzumiranja tovrstne glasbe v tej geografski regiji.
Eno izmed vodil festivala MED 2012 je izogibanje pretirani »sejemski« podobi dogajanja, kar je žal simptom prenekaterih dandanašnjih festivalov. Poslanstvo pa je tudi istočasno zadovoljiti publiko, ki jo še posebej privlačijo nevralgične točke glasbenega ustvarjanja. MED zatorej dolgoročno deluje v smeri vzpostavljanja Maribora kot ene izmed elektronskih destinacij na zemljevidu glasbenih sladokuscev.
Festivalski program bo poleg glasbenih nastopov vključeval tudi okroglo mizo na temo pomena drznosti posameznika v polju (elektronske oziroma elektroakustične) glasbe, s poklonom v lanskem letu preminulemu Mariu Marzidovšku, v preteklosti skrajno aktivnemu, vendar na naših tleh precej nepoznanemu ustvarjalcu iz severovzhodne regije. Osnovne teme pogovora bodo vloga individualnosti in nekonvencionalnosti, slovenska elektronska oziroma elektroakustična scena nekoč in danes, pomen centra in margine, DIY princip ... (23. 2. 2012 ob 18h) Zadevo pa bomo obravnavali skozi oči Marzidovškovih sodobnikov in kameradov ter pripadnikov mlajše generacije.

Jóhann Jóhannsson (Islandija) - Live
Jóhann Jóhannsson je priznani islandski skladatelj in producent, med drugim član sestavov Apparat Organ Quartet in Evil Madness. Je soustanovitelj Kitchen Motors, kjer ne gre le za založbo, temveč hkrati tudi ustvarjalni kolektiv, namenjen podpiranju kolaboracij med ustvarjalci z različnih vetrov, organizaciji koncertov in razstav ter produkciji in izdajanju raznih umetniških umotvorov. Do sedaj je Jóhannsson nanizal že osem samostojnih albumov, lepo bero glasbe za dokumentarne filme in mnogo nastopov v živo, kjer ga ponavadi spremlja godalni kvartet. Na festivalu MED pa se bo predstavil s samostojnim dronerskim laptop setom.
johannjohannsson.com


Evil Madness (Islandija) - Live
Jóhannssonu se bo po uvodnem nastopu pridružil še njegov sestav Evil Madness. Družbo mu bodo torej delali Petur Eyvindsson, Sigtryggur Berg Sigmarsson in Helgi Thorsson, umanjkal bo le BJ Nilsen. Začetki Evil Madness segajo v leto 2006, ko je izšel njihov prvenec Demoni Paradiso. Temu so skozi leta sledili še albumi Demon Jukebox, Cafe Cicago in v lanskem letu Super Great Love, ki je izšel pri znani dunajski založbi Editions Mego. Pri prejšnjih izdajah je zaznati izrazito raziskujočo naravnanost, zloveščo atmosfero in zgledovanje po zvoku starih srhljivk, kar je kdaj mogoče zaznati tudi v naslovih pesmi. Zadnja izdaja pa je vsemu prej naštetemu dodala še višje število udarcev na minuto ter dobro mero hudomušnosti in absurda.
www.myspace.com/evil666madness


Stefan Betke aka pole (Nemčija) - Live
Stefan Betke oziroma pole je ime, mimo katerega ne moremo, ko je govora o sodobni elektronski glasbi. Ne samo, da velja za enega izmed prvoborcev nemške techno scene in preporoditelja dub zvoka, z Barbaro Preisinger vodi tudi priznano založbo ~scape, ki poleg njegovih lastnih izdaj prinaša v naša ušesa delo ustvarjalcev, kot so na primer Jan Jelinek, Deadbeat in Frivolous. Prav tako pa velja omeniti, da je Betke podpisan kot mastering inženir pod izdajami priznanih imen tipa Grinderman, Gudrun Gut ali Richie Hawtin, najele pa so ga tudi založbe Mute, Minus in Leaf, če jih naštejemo le nekaj. Za seboj ima pol ducata kritiško priznanih albumov, Waldgeschichten in Waldgeschichten 2 pa sta prvi v seriji dvanajstpalčnih izdaj, ki jih bo ovenčal album, napovedan za letošnje leto. Govorimo lahko o nanovo odkriti njemu lastni zvočni izraznosti …
www.pole-music.com


Ule Nakova (Slovenija) – DJ set
Osrednji slovenski disco protagonist Jure Plestenjak oziroma Ule Nakova je polovica dvojca Ichisan & Nakova, ki je zaslužen za prisotnost novega disca s spektrom vseh njegovih mutacij na naših tleh. Na didžejevsko pot se je podal v zadnjih letih prejšnjega tisočletja, njegova lastna produkcija – Kravji Bal EP in Jagababa - je izšla pri slovenski založbi Glorio Music in italijanski Pizzico Nobel. Z Ichisanom pa sta v letu 2010 za britansko založbo Nang Records izdala album Yugo Tempo.
www.myspace.com/ulenakova


Yanoosh (Slovenija) - DJ set
Januš Aleš Luznar je eden izmed bolj produktivnih mladih elektronskih producentov na naših tleh. V letu 2009 je pri domorodni založbi rx:tx izšel njegov debitantski album Hibernate 1000 Miles from Earth. V letošnjem letu pa je obudil nov projekt, imenovan Ohm Fat. Zavoljo Januševe vsesplošne žanrske neulovljivosti njegovo ustvarjanje najbolje opiše termin »idiosinkratično«.
soundcloud.com/yanooshmusicproductions/tracks


Mint (Slovenija) – DJ set
Za alter egom Mint se skriva Mariborčan Gregor Jaklin, vsekakor eden bolj prepoznavnih producentov in DJ-ev, ne le na štajerskem koncu. Njegovo sicer plesno glasbo zaznamuje predvsem izrazita globina, ki se občasno predaja poudarjenemu minimalizmu. Tokrat nas bo počastil z uvodnim ambientalnim setom.
soundcloud.com/kinetic-netlabel


DJ Kozmonavt (Slovenija) - DJ set
Gregor Volčanjk oziroma DJ Kozmonavt spada med najbolj izpostavljena imena mariborske scene, znan pa je predvsem po svojih dolgih in nepredvidljivih setih. Kot član glasbenega uredništva je dejaven na MARŠ-u, prav tako pa je član mariborskega združenja Vinilija, ki skrbi za tukajšnje nočno življenje.
vinilija.blogspot.com



Produkcija: KID KIBLA / ACE KIBLA
Predsednica: Aleksandra Kostič
Programska vodja: Pina Gabrijan
Izvršni producent: Dejan Pestotnik
Tehnični vodja: Simon Sedmak
Grafično oblikovanje: Samo Lajtinger

Partner festivala: MIMOZA

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela, space for art

artKIT

KIBLA2LAB

Informal education

Accompanying art program

Coproductions

KiBar: cybernetic bar

Za:misel bookstore

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival of Love 2008-2012

Days of Curiosity

(DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Current Projects

Coproductions

Past Projects

Subscribe to newsletters





Find us on:







E-Excellence Award 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org