Slovensko

SiRoTa – svetovna premiera koncerta in AV dogodka

SiRoTa – svetovna premiera koncerta in AV dogodka
Simon Svetlik (video), Ryuzo Fukuhara (ples), Takatsuna Mukai (glasba)
MMC KIBLA, sobota, 15. 12. 2018, ob 19. uri

Trojica mojstov, Slovenca - vizualni umetnik Simon Svetlik – in dveh Japoncev – virtuoz plesa in giba Ryuzo Fukuhara in vrhunski glasbenik Takatsuna Mukai se bodo prvič srečali pri ustvarjanju skupnega dogodka, performansa "-O-". Ker bi njihovo sodelovanje stežka napovedali enoznačno, saj gre za umetnike bogate zgodovine, številnih referenc, mnogih izjemnih projektov in raznoterih profilov, je še najbližje imenovanje avdio-vizualni performans, čeprav bo zagotovo šlo za veliko več kot to.

Vsi trije namreč v svojem delu raziskujejo lasten medij, drzno eksperimentirajo z njim in ga stalno nadgrajujejo ter razširjajo meje svojih ustvarjalnih obzorij. Njihova umetnost je dejansko življenje, po katerem se pretakajo tekočine inspiracije, razmišljevanja in aktivnosti, ki jih sčasoma prelijejo pred nas, da bi se z vsakim atomom naselili v prostor, se prelili v naše misli in prestavili naše odnose na nivo umetniškega, hkrati hipnega, ki se dogaja v trenutkih našega soočenja, kot trajnega, ki bo zavzel naše občutenje v medsebojnosti povezav, iz katerih trije umetniki gradijo svojo sliko sveta. Lahko pa tudi še več.

Takatsuna Mukai, ki že več let živi v Londonu, o sebi razloži: „Od prihoda v London leta 1991 delam glasbo in druge stvari, ki vključujejo glasbo. V prvem desetletju v mestu sem delal s Timothyjem Turnbullom (skupina strojne inteligence in performansi poezije v živo) in Malcolmom Poynterjem (video projekt H.P.R.C. itd.). Ko se je dvajseto stoletje približevalo, sem se vrnil v 4-člansko skupino in igral s Philom Dirtboxom v Crabladder / Rooosterfish. V zori novega stoletja sem se združil s Charlesom iz Londona in Danes je dolgčas v elektro-punk ekstravaganci Gob$au$age in Ten Minutes With My Dad (Deset minut z mojim očetom). Nato se preselim na Balkan, da se – med drugim – vključim v eksperimentalne gledališke / plesne predstave Dragana Živadinova (NSK) in Studia Lila. Leta 2013 sem izdal Śūnya; sodelovalni album s številnimi umetniki iz vsega sveta, s katerimi sem delal v zadnjih desetih letih. Igram električno kitaro, električno violino, sintetiko in programiranje, bas kitaro ali sploh nič.“

Leta 2008 se je v Tovarni Rog v Ljubljani zgodil enkratni spektakel z naslovom "-O-", ki je bil rezultat sodelovanja vseh zainteresiranih ustvarjalcev, ki so takrat delovali v Rogu (blizu 50 ustvarjalcev). Med ostalimi sta sodelovala tudi Ryuzo Fukuhara in Simon Svetlik. Kratek odlomek takratne predstave je  zapustil trajen in močan vtis. Zato smo leta 2010 organizirali dogodek sestoječ iz minimalnih pogojev (umetniki, infrastruktura) upajoč na "ponovitev neponovljivega", kar je uspelo. Tako je nastala serija dogodkov "-O-".

"-O-" je dogodek, pri katerem zasedba umetnikov izhajajoč iz prostora vzpostavi audio vizualen ambient, ki ga s svojim nastopom naseli plesalec. Predstava je zvočno-video-gibalni dogodek brez scenarija; je raziskava "pota svobode", ko meja med živim in tehnološkim zbledi, premišljenost in mehanska določenost pa se raztreščita ob nepredvidljivost sedanjega trenutka.
"-O-" je tudi subtilna medsebojna komunikacija umetnikov, jezik kolektiva ter komunikacija s prostorom ter ljudmi v njem; je jam session; je neponovljiva "skupna pesem” pričujočih, ki začasno ustvarja "svet"; je nadaljevanje skupne pripovedi umetnikov; je abstraktna predstava; je pot v neznano; je način delovanja in življena umetnikov, ki jih prostor in čas naplavljata skupaj na vsakič drugo obalo, drug prostor.

V čast nam je, da bomo imeli priložnost spremljati premierno druženje treh umetnikov in prepričani smo, da ne bo zadnje, a vseeno bo šlo za enkratno poslastico.

Simon Svetlik – video projekcija, video modulacija
Ryuzo Fukuhara – ples, gib
Takatsuna Mukai – električna violina, sintetika in programiranje

 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=XzouFl9onSU


KRATKI ŽIVLJENJEPISI:

 

  

 

 


Simon Svetlik je rojen l. 1973 v Ljubljani, kjer diplomiral iz slikarstva. V Ljubljani tudi živi in deluje. Ustvarja z vsemi dostopnimi mediji, in se stilsko ne omejuje, zato ga je težko opisati s skupnim imenovalcem/ izmom; experimentira predvsem z odnosom/ vključljivostjo vizualne in ostalih umetnosti; tematsko s svojim ustvarjanjem v glavnem ostaja v polju univerzalnega, ki predpostavlja enakost inteligenc in se tako kot "skupinski/ kolektivni simptom sprašuje za človeštvo". Ustvaril je raznovrstna umetniška dela (slike, kipe, fotografije, ambientalne postavitve, instalacije, performanse, scenografije, video…) in sodeloval v mnogih skupinskih projektih; nekaj vidnejših: Soustanovil skupino "Art group rgb" (kolektivni umetniški laboratorij - 2001), kot VJ že vrsto let ustvarja video podobo klubske serije Elektroliza, soustanovil platformo Simptomi Meta Mesta (neinstitucionalna mednarodna metniška platforma - 2015), ter zvočno-video-plesni projekt "O" (od 2008), katerega "skrbnik“ je.

Več informacij:
https://simonsvetlik.tumblr.com/


 Ryuzo Fukuharae je svojo plesno pot začel pri dveh znamenitih butoh plesalcih: Semi-Maru  iz Sankaijukuja in Min Tanaka, kjer se je tudi naučil tehnike.

Leta 2000 se preseli v Evropo. Od takrat je poleg mnogih predstav in performansov dobil 2.nagrado za solo plesno predstavo na 11. mednarodnem festivalu sodobnegta plesa MASDANZA na Kanarskih otokih (2006); povabljen kot učitelj za plesne mojstre na Arsenale della danza v okviru Beneškega bienala (2010). V Ljubljani, kjer tudi živi poučuje butoh na Univerzi v Ljubljani.

Več informacij na:
http://ryuzofukuhara.blogspot.com/


Fotografija: Natasha Xavier 

 

Takatsuna Mukai  je eden najbolj evropsko aktivnih japonskih glasbenikov in skladateljev sodobne glasbe. Igra na violino in najraje se pojavlja kot del performensov, bodisi avtorskih projektov ali tudi predstav in gledaliških uprizoritev drugih avtorjev.Pri tem je sodeloval je z nekaterimi najvidnejšimi umetniki in režiserji iz Evrope in ožjega tukajšnjega prostora. Potem ko je zaigral na predstavi NOORDUNG v MMC KIBLA v Mariboru pred desetimi leti, je Dragan Živadinov v projekt Elizabetinske tragedije Vladimirja Stojsavljevića vključil japonskega glasbenika Takatsuno Mukaia in njegovo avtorsko in živo glasbo, medtem ko sta mu na odru družbo delala Milena Zupančič in Borut Veselko.Več informacij na:http://takatsuna.com/

 

Foto: Dijana Božić, Kibla arhiv

Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti
  - RUK
  - Digitalni dediščinski inkubator (DDI)
  - Virtualni multimodalni muzej (ViMM)
  - Ruritage
  - Caravan NEXT
  - Mreža multimedijskih centrov
  - X-OP

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org