Slovensko

Olfamoštvo – orkester

Olfamoštvo – orkester
MMC KIBLA, petek, 21. 12. 2018, ob 20. uri
Glasbeni cikel JUTRI 2018

Ko se Andrej Fon a.k.a. Olfamož prelevi v Olfamoštvo, nastane orkester, ki mu ni para ne pri nas ne v svetu. V veliko skupino se zbere 10 ljudi, izjemnih glasbenic in glasbenikov, ki jih piš vetra skliče iz dobesedno vse Slovenije, zato jih nimamo priložnosti pogosto videti in slišati v živo. Njihova imena so seveda nabor najboljšega, najkakovostnejšega in najbolj ustvarjalnega – berejo se kot – kdo je kdo – v avtorski glasbi pri nas:

Andrej Fon – kitare, tenor saksofon, glas
Vesna Godler – glas
Vid Drašler – bobni, tolkala
Ivo Poderžaj – el. bas
Martin Ukmar – električna kitara, tolkala
Ana Kravanja – violina, balafon
Marko Jenič – violina
Jošt Drašler – kontrabas
Jasna Kolar – bariton saksofon
Samo Kutin – Hurdy Gurdy, sintesaizer, tolkala, posnetki

Njihovi koncert so kotel inovativnosti in raziskovanja, nenavadnih obratov in iskanja novih poti   glasbenega izraza, ki ga deseterica neustrašnih peče in ponudi v poslastico za ušesa in možgane. Ob dejstvu, da gre za izjemno redke žive nastope skupine, bi moral prihod na koncert Olfamoštva v petek, 21. decembra 2018, ob 20. uri, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor, samoumevna obveznost vseh, ki poslušate glasbo.

Kantavtorski Andrej Fon je multi-instrumentalist, bolje rečeno kar poli-instrumentalist, ki ga poznamo predvsem iz avantgardnih godb s stičiščem v improvizirani glasbi ter pankersko-nojzerskih miljejih. V orkestru se prelevi konstruktorja izvirnega skupinskega zvoka, h kateremu prispeva vsak od glasbenikov in glasbenic svoj najboljši vložek, medtem ko jih on vozi po zvočnih poljanah in urbanih miljejih s svojim vokalom in besedili, ki se sprehodijo tudi po njegovem dosedanjem delovanju v drugih oblikah.

Olfamož je aktualni ali bivši član zasedb, kot so Kraški  solisti, Samo Gromofon, Barka tone in bele plombe, Strahuljarji in Horda Grdih. Čeprav največkrat nastopa v vlogi samouka, multi-instrumentalista in predvsem improvizatorja, ki mu bolj jezen rockovski zvok ni tuj, Olfamož k tej raznovrstnosti doda še dodaten odmik, kar je tudi slišno na njihovi (doslej edini) izdaji Hupam, da ste dobro (ZARŠ, 2015), ki je bila proglašena za najboljšo ploščo leta. Povsem upravičeno, saj je še danes eno najboljših del slovenske in svetovne glasbe, ob prvem preblisku pomislimo na skupino Srp, pa na Begnagrad kot domači zgodovinski referenci, med tujimi pa jim že težje najdemo par, nemara bi lahko pomislili na Captain Beefheart And The Magic Band.

Njihov nabor zvokov je produkt doma narejenih instrumentov in predvsem domiselnega pristopa k muziciranju, s pomočjo dostikrat absurdnih tehnik igranja, ki se elegantno podajo njihovemu recitiranju tekstov, petju, kričanju, cviljenju, grimasam, hipnotičnemu bezljanju in celotnemu odrskemu spektaklu. Tako zvočno kot tekstovno so Olfamoštvo vedno na robu absurda, podprtega z dobro mero humorja, ki se nanaša na svet okoli njih in Olfamoža samega.

V svoji glasbi izhajajo iz DIY estetike, ki ji dodajajo iskrivo, osebno, hudomušno, ironično, kritično, ostro in humorno noto, bazirano na prvinskosti igrane godbe. Glasbeno so prijetno surovi, mestoma namerno grobi in hkrati umetelno prefinjeni, povsem samosvoji in nenehno raziskujoči ter predvsem neomejeni z žanrskimi etiketami. Lahko se komu zdijo mestoma čudaški, postopaški in ulični, toda skladbe, ki jih izvajajo, so prave male sodobne simfonije, pripovedne operne arije osebnoizpovednega radovedneža in virtuoznega ansambla, ki v skupinskem muziciranju vsebuje vse potrebne in pomembne sestavine veselja do življenja prinašajoče glasbe.

Če Olfamož v sebi goji noto nekakšnega nepretencioznega kantavtorstva, vpetega v srž punkovske drže, ki bi mu žanri le odvzemali glasbeno svobodo in širino, so Olfamoštvo idealna skupina za nadaljnja zvočna raziskovanja, ki dajejo smisel glasbi. Njihovi impresivni živi nastopi dokazujejo, da gre za spoštovanja vredne raziskovalce in raziskovalke glasbenih svetov, katerih kreativnost je navdušujoča in dolivajo olje na ogenj njegovih jasnih in direktnih sporočil, močnih in subtilnih besedil, ki postanejo zvočno opremljena s precej drznimi ter abstraktnimi prijemi specifičnega in skrbno izbranega instrumentarija, ki je nedvomno edini tovrsten na svetu.

Vabljeni.

VSTOPNINE NI!

Glasbeni cikel JUTRI je del programa Društva za sodobno umetnost X-OP.

Info: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu


Foto: Dijana Božić, Kibla arhiv


Sections


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivals


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projects, Coproduction and International Cooperation


Aktualni projekti
  - RUK
  - Digitalni dediščinski inkubator (DDI)
  - Virtualni multimodalni muzej (ViMM)
  - Ruritage
  - Caravan NEXT
  - Mreža multimedijskih centrov
  - X-OP

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Subscribe to newsletters

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org