English

































Foto: Kibla arhiv








Nataša Smolič: Študija za portret sence, Francis Bacon, predstavitev knjige

Nataša Smolič: Študija za portret sence, Francis Bacon, predstavitev knjige

V četrtek, 4. junija, ob 19. uri predstavitev knjige dr. Nataše Smolič Študija za portret sence, Francis Bacon, ki je izšla v sodelovanju založbe Studia Humanitatis in ZRC SAZU.

Slike angleškega umetnika Francisa Bacona (1909–1992) so v času njegovega ustvarjanja pogosto naletele na neodobravanje strokovne in splošne javnosti. Tudi danes so odzivi različni. Toda, ne glede na to, ali se nam zdijo Baconove slike privlačne, ali najdemo v njih likovne odlike ali pa nas popolnoma odvrnejo, je gotovo eno: Baconovo sliko težko pozabiš. Po ogledu katerekoli razstave Baconovih del, in teh je bilo v minulih letih zaradi stote obletnice umetnikovega rojstva po vsem svetu veliko, je občutljivi gledalec postavljen v vlogo Platonovega človeka. Če bi mu le za kratek čas uspelo zapustiti votlino senc in uzreti pravo resnico, kako naj se po njenem uzrtju ponovno vrne v resničnost votline? Senco ali motiv
sence je mogoče spremljati skozi zgodovino zaradi njenih zelo bogatih pomenov: ikonografsko simbolnega, filozofskega, psihoanalitičnega in umetnostnoteoretskega. Zaradi pomembnosti avtobiografskega v Baconovi figuraliki lahko isto interpretativno pot uberemo tudi pri njegovih sencah.

O avtorici
Dr. Nataša Smolič je avtorica znanstvenih in strokovnih člankov s področja sodobne vizualne umetnosti. S strokovnimi predavanji sodeluje z Galerijo Murska Sobota in Umetnostno galerijo Maribor. Zaposlena je na Prvi gimnaziji Maribor kot profesorica umetnostne zgodovine. Je avtorica spremne besede v Surovost stvarnega, Intervjuji s Francisom Baconom, Študentska založba, Ljubljana 2005.

O pomenu Baconovega slikarstva in njegove sence, ki je prisotna tudi v slovenskem prostoru, sta spregovorili avtorica in Tanja Grosman.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org