English

































Tomaž Kosmač: VARNOST

Četrtek, 1. 3. 2012
MMC KIBLA
Predstavitev knjige Varnost Tomaža Kosmača


V romanu Varnost nas Tomaž Kosmač in njegov avtobiografsko obarvani glavni junak popeljeta v svet prvih delovnih izkušenj mladega fanta, ki se odloči, da bo maturo in zagotovljeno birokratsko službo menjal za bohemsko ždenje v vratarnici, pod sojem tranzistorja, s steklenico v predalu in pisalnim strojem na mizi. Tako kot je brezciljno delo v službi, je brezciljno življenje proletarskih junakov, ki ga presvetlijo večdnevna popivanja in absurd alkoholizma. Duhovite, groteskne zgodbe iz socialnega dna, križane z vero, da presežno vendarle obstaja, pa čeprav se prikaže le na dnu steklenice bevande. Gostol–Mercator –Zidgrad–Kolektor–Rudnik živega srebra–IMP– Avtoprevoz–Zdravstveni dom–Gostol, za bridki konec pa še Čipka in MIP. Skupaj s podjetji od koder zapovrstjo naženejo glavnega junaka, se vrstijo zgodbe o tem, kako je mogoče doživeti poraz tudi v navidez preprosti disciplini sedenja.

Tomaž Kosmač - Kosmo (1965) je stopil na slovenski literarni oder leta 1987, ko je v reviji Mladina objavil prve prispevke. Je pisec kratkih zgodb, ki jih večinoma objavlja v slovenskih literarnih revijah (Apokalipsa, Dialogi, Fontana, Mentor, Nova revija, Primorska srečanja, Sodobnost, SRP...). Bil je član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, s katerim je gostoval na mnogih kulturnih prireditvah, radijskih in televizijskih oddajah. Je avtor treh zbirk kratke proze: Driska (1998), Žalostno, toda resnično (2001) in Punk is dead (2008), ki jim je skupna za Kosmača značilna tematika - alkohol in ljudje z roba družbe. Nekaj njegovih zgodb je uvrščenih v izbor Kronske priče: o mlajši slovenski prozi devetdesetih (2001) in v antologijo slovenske kratke proze O čem govorimo (2004), ki je prevedena v več tujih jezikov.
Leta 2006 je Kosmač pod psevdonimom Bogomir Hvala v samozaložbi izdal kontroverzni roman Hvalabogu, ki je svojevrstna priredba evangelija. Pod okriljem RTV Slovenija je nastal kratek film Vikend paket, katerega predloga je bila Kosmačeva kratka zgodba Zapor.


Podpora: EU-EACEA, program Kultura, Bruselj, Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor, Urad za mladino.

Fotografije






Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org