English

































Jurij Hudolin: VRVOHODEC

Knjigarna Za:misel sreda, 8. junij ob 19. uri  
Multimedijski center KIBLA v Mariboru
Predstavitev romana Vrvohodec Jurija Hudolina.
Knjigo je predstavil Marko Samec, odlomke iz romana je brala Petra Bauman.

Vrvohodec prikazuje svet Franka Konečnika, »čašičarja« in »lažnivca non plus ultra«; ta ima okoli sebe podobne izobčence in iztirjence družbe, kot je sam, vsi se zatekajo v umišljeni boljši svet, ki pa ga v resnici ni mogoče doseči z delom in znanjem, temveč zgolj z drogami vseh vrst ali nezakonitimi dejanji, od kraje do goljufanja, od ustrahovanja do umorov. Tako se znajdejo v Kazensko-poboljševalnem domu Molotovka v Rovtah, kjer pa se pokaže, da je svet znotraj in zunaj zapora strukturiran podobno; celotna Slovenija, tako urbana kot ruralna, je zapor. Tudi vsi udeleženci Hudolinove pripovedi so zaporniki znotraj ali zunaj zidov Molotovke. Hudolinov svet je torej, svet izobčencev in obstrancev, svet ponižanih in razžaljenih, svet mafijskega nasilja in nezakonite moči; je zaporniška gostilna, nabasana z »bifeproletariatom«, ki nenehno skovika, kvaka, kokodaka in pizdaka svoje življenjske modrosti »lokalnih intelektualcev« provincialne regije.

Pesnik, pisatelj, prevajalec, scenarist, urednik in publicist Jurij Hudolin je avtor štirinajstih knjig izdanih v Sloveniji in trinajstih izdanih v tujini, podpisan pa je tudi pod trinajst scenarijev za dokumentarne filme in portrete slovenskih pisateljev in pod petnajst knjižnih prevodov iz južnoslovanskih književnosti. Prejel je več domačih in tujih literarnih in prevajalskih štipendij, za pesniški prvenec je prejel nagrado Slavka Gruma, za filmski portret Milka Djurovskega bil skupaj z Mitjo Čandrom nominiran za Viktorja, leta 2007 pa je bil nominiran za pesniško nagrado Čaša nesmrtnosti. Za kratko prozo je bil večkrat nagrajen na natečajih magazina M'zin, pesniška zbirka Govori ženska je bila izbrana za knjigo leta 2001 po izboru časopisa Playboy, roman Objestnost pa je bil izbran med deset najboljših knjig leta 2005 po izboru tednika Mladina. Bil je občasni ali redni kolumnist Dela, Dnevnika, Večera, Mladine, TV Slovenija, izbrane kolumne pa je izdal v knjigi Pusti ti to. Kot urednik je delal pri literarni reviji Apokalipsa, bil urednik založbe VBZ Slovenija in dolgoletni član uredniškega odbora knjižne zbirke Beletrina.

KIBLA15let

Program je podprt s strani Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.


MMC KIBLA se zahvaljuje za podporo EU-EACEA, program Kultura, Bruselj, Ministrstvu RS za kulturo, Mestni občini Maribor ter Uradu za mladino.

Fotografije

















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org