English

































Simona Kopinšek: ANTAHKARAN IN DRUGI OBRAZI LEPOTE – predstavitev knjige

MMC Kibla, četrtek, 3. 6. ob 19.00 - predstavitev knjige Antahkaran in drugi obrazi Lepote Simone Kopinšek. S pesnico se je pogovarjal Nino Flisar.


Antahkaran ima v vzhodnih religijskih in filozofskih spisih in praksah ali pa v nanje navezujočih se popularnih, bolj ali manj poglobljenih in največkrat z zahodno miselnostjo prepojenih ezoteričnih besedilih veliko sorodnih pomenov, vsem pa je skupno, da ponazarja nekakšen (mavrični) most, bodisi med fizičnim in duševnim, bodisi med razsežnostjo uma in njegovo transcendenco, oziroma umom in tako imenovanim višjim umom. V prvencu mlade pesnice, ki je omenjenemu pojmu v naslovu pridodala še druge obraze Lepote, vstopamo v pesniške svetove, v katerih se pesnica komaj zaznavno dotika stvari, spet drugič s skrito močjo nagiba gore daljnih pokrajin, ali pa poglablja reko in ulice domačega mesta. Ko vstopa, ne prestopi praga, ker med zunanjostjo in notranjostjo ni razlike in ker je višina in ločljivost razdalj nevidna in neotipljiva. Tudi zato se bralec s svojim bralnim obzorjem in svojo bralno zgodovino ne dotakne tega nenavadnega in skrivnostnega pesniškega sveta, ampak je pesem ta, ki mu s svojimi prsti skoraj brezčasna seže skozi kožo, še preden je prebrano sploh ponotranjeno.

Simona Kopinšek
je pesnica, ki je v zadnjih letih pritegnila pozornost literarnih krogov. Njena poezija izhaja iz občudovanja narave in čaščenja življenja, iz obojega plete poetične skice, ki so pronicljivi razmisleki njene življenjske poti. Kot avtorica se je predstavila s kar nekaj samostojnimi literarnimi večeri in številnimi skupunskimi nastopi. Je pobudnica in soavtorica intermedijskega projekta Mesto šepeta, nastalega kot sočasno združene besede, zvoka in slike. Poezijo je doslej objavljala v Dialogih, Lirikonu in Novi reviji. Njene pesmi, v prevodu Željka Perovića, so izšle v sarajevski reviji Album in v zbirki Drugih sarajevskih knjižnih srečanj gravitacija besed (Gravitacija riječi). Leta 2008 je zmagala na mariborskem Pesniškem vrtiljaku. V slovenskem medijskem prostoru je prisotna kot novinarka kulturne redakcije RTV Slovenija – televizije Maribor, je soorganizatorka in moderatorka odmevnih literarnih večerov ter odlična interpretinja poezije.


Dogodek smo pripravili v sodelovanju z založbo Pivec.

Program je podprt s strani Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Fotografije


















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org