English

































Andrej Morovič / In si tu - predstavitev knjige

Ponedeljek, 8.3., ob 19.00 - predstavitev nove knjige Andreja Moroviča, zbirke kratkih zgodb In si tu. S pisateljem in popotnikom po saharskih sipinah se je pogovarjal urednik knjižne zbirke Beletrina, Mitja Čander.

Andrej Morovič: In si tu
Andrej Morovič, znan po svojem bohotnem baročnem jeziku, se v novi knjigi predstavlja v drugačnem tonu. Jezik je manj vihrav, lega bolj molovska. Če smo v uvodni zgodbi še v Ameriki, se preko postaje na jadranskem otoku vse bolj pogrezamo v Saharo. Morovičeva proza dobi počasnost in navidezno brezkončnost puščave, vse skupaj deluje nekako tako, kot če bi se Čehov znašel v puščavi stoletje za svojim časom. Junak zaključne zgodbe se v zadnjem krogu tega vrtoglavega izstopa iz urbanega in civiliziranega že sprijazni s smrtjo. Toda - in tukaj je Morovič brez dvoma stari Morovič - se spet zgodi presenetljivi obrat, življenje sploh še ni reklo zadnje besede. In si tu. Pisatelj nas z roko preciznega opazovalca popelje na notranji rob globalnega sveta in njegove dialektike, popelje nas v samo srce praznine, ko se mora po tolikih prividih končno spet vse pokazati v avtentični luči.


Andrej Morovič (rojen 1960) je bil s svojo prozo, predvsem z romanom Bomba la petrolia (1989), eno največjih presenečenj osemdesetih. Razkošen, inovativen, zafrkljiv jezik je tako prepoznaven, da ga lahko danes kritiki označujejo kot preprosto morovičevski. Pretežno avtobiografski junaki njegovih zgodb in romanov tako kot avtor radi sekajo meje domovine in preživljajo svoja leta v Benetkah, New Yorku, Berlinu (izrazito nomadski je pripovedovalec romana Seks, ljubezen in to, 2006), v zadnjih letih tudi na morju in puščavi (zbirka kratke proze Okoliščine, 2008), so med prvoborci na Metelkovi (Progres, 2008) in del živega ščita v Iraku (Tisoč in ena moč, 2005). Morovičeva dela se pogosto prevajajo v tuje jezike, uvrščen je v številne antologije kratke proze. Prihajajočega abrahama je avtor kronal z zanj nenavadno knjigo kratke proze, kjer se med puščavskim peskom umirja divji stampedo besed.

Dogodek smo pripravili v sodelovanju s Študentsko založbo.

Program je podprt s strani Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Fotografije






























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org