English

































Jurij Popov: PROSTITUCIJA

Četrtek, 19. 3. ob 18.30, MMC Kibla - predstavitev in pogovor z avtorjem knjige Prostitucija Jurijem Popovom.  Posebna gostja je bila državna tožilka in predsednica društva Beli obroč Slovenije gospa Vlasta  Nussdorfer. Pogovor je vodila novinarka Simona Kopinšek.


Kaj zares vemo o prostituciji?


Novinar Radia Slovenija Jurij Popov se že vse življenje ukvarja z raziskovanjem družbenega pojava, o katerem  na načelni ravni vsi vemo vse, v resnici pa je to vedenje velikokrat stereotipno, plitvo ali celo napačno. V pogovoru z avtorjem in ob predstavitvi knjige  PROSTITUCIJA, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Pivec, bomo skušali odstrniti nekatere tančice in vas seznaniti z dejstvi in številkami, ki bodo marsikoga osupnile.



O KNJIGI

Prostitucija je aktualna tema, o kateri vsi nekaj vedo in do katere ima vsakdo izoblikovano jasno stališče, vendarle pa je pojav bolj zapleten, kot se zdi na prvi pogled. Popova Prostitucija prinaša celovit pogled na problematiko trgovine z ljudmi.

Prostitucija je družbeni pojav, ki je navzoč v sleherni družbi in sodi med pomembnejše segmente globalizirane tržne ekonomije.  Kljub njegovi očitni navzočnosti in razvoju, ki se je zlasti pospešil po razpadu ali »fiasku« komunistične ekonomije in ideologije v devetdesetih letih 20. stoletja, je večinsko še zmeraj obravnavana kot obrobni družbeni pojav, za katerega naj ne bi veljala načela multidisciplinarnega in interakcijskega preučevanja. 

Avtor v svojem delu zato skuša prebiti zid dvojne morale  in stereotipov, ki se nam vsiljujejo, kot splošno sprejeta in veljavna dejstva. V njem sistematično obravnava najširšo paleto akterjev prostitucije – od posameznikov do družbenih in ekonomskih institucij –  kot tudi številne pojave, ki so povezani z njo: pravna regulacija, zgodovinski pregled in sedanja umeščenost v prostor in čas, kulturna razsežnost, medicinski, socialni, varnostni, kriminalni, medijski vidik in ne nazadnje tudi pro et contra argumentacije in gibanja po svetu. V vsakem poglavju posebej primerjalno izpostavi dogajanje in stanje v Sloveniji.

Monografija je rezultat večletnega študija in analize multidisciplinarnega spektra dostopnih virov s področja prostitucije in je v slovenskem prostoru prva celovita, sistematična in pregledna obravnava tega socialnega pojava.


O AVTORJU

Novinar Jurij Popov se ne more in noče sprijazniti s temeljno delitvijo sveta na bogate in revne, priviligirane in nepriviligirane, gospodarje in sužnje, spoštovane in zaničevane, lačne in »prenažrte«. Ne more in noče sprejeti dejstva, da je svet, v katerem živimo, svet krivic, čeprav se zaveda, da je bilo tako od nekdaj in da bo tako tudi v prihodnosti. Večina prebivalstva sveta živi na družbenem obrobju. Med njimi so tudi prostitutke in prostituti, ki so po krivici ali nemarnosti obravnavani, kot da niso člani družb, ki ustvarjajo pogoje za njihovo bivanje in delovanje. Zato je leta 1999 napisal svojo prvo knjigo o prostituciji Sence Rdečih luči (Magnolija), tri leta pozneje pa še publikacijo Trgovina z ljudmi (2002), ki jo je izdala nevladna organizacija Ključ – Center za bolj proti trgovini z ljudmi, katere soustanovitelj je. Z obema knjigama in s svojimi novinarskimi prispevki vztraja, da je treba prostitucijo obravnavati kot multidisciplinaren socialni pojav.  Kot predstavnik Društva novinarjev Slovenije je od ustanovitve član medresorske delovne skupine vlade Republike Slovenije za boj proti trgovini z ljudmi. Zaposlen je kot novinar v dokumentarnem programu Radia Slovenija.

Fotografije












Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org