English

































O! KULT: ZA LJUDI 1982-87 - Predstavitev DVD-ja in delovanja skupine O! KULT

V četrtek, 12. 3. ob 19h, smo se v MMC Kibla vrnili v burna osemdeseta in vam predstavili delovanje in filozofijo takrat brezkompromisno neposredne in politično angažirane punk skupine O! KULT.

Predstavitev, podkrepljeno z arhivskimi video in zvočnimi posnetki z DVD-ja Za ljudi, je vodil Brane Zorman, ustanovitelj in idejni vodja skupine O! KULT.


Nekaj osnovnih podatkov o skupini O! KULT in Instituciji O! KULT:

O! KULT je bila v prvi vrsti brezkompromisno neposredna in politično angažirana punk skupina. Delovala je od leta 1982 do 1986. Zaradi političnosti in angažiranosti so bili člani skupine O! KULT med zelo nadzorovanimi in cenzuriranimi skupinami v SR Sloveniji in SFRJ.

O! KULT je bil ustanovljen 4. maja 1982 ob 15.05 na drugo obletnico smrti predsednika takratne SFRJ maršala Tita.  Skupina je nastala in delovala v Medvodah pri Ljubljani.

Aktivno delo O! KULT-a je stilno in vsebinsko razdeljeno na dve obdobji:
- punk faza
- post industrijska faza, skupina se preimenuje v: Institucija O! KULT

Skupina O! KULT je leta 1984 zaključila svojo punk fazo. Na začudenje svojih mnogih fenov in kritike glasbeno se je usmerila v t.i. post-industrijsko smer, ki je še vedno nadvse političnim besedilom in manifestom, ter spremenjeni vizualni pojavnosti na nastopih omogočala neverjeten spekter glabeno izraznih možnosti, ki znotraj običajnega r'n'rolla v prvi fazi delovanja niso (bile) možne. Svoj novi „statement“ je skupina poudarila tudi s preimenovanje v Institucija O! KULT.

Institucija O! KULT se je koncem leta 1986 kot grupacija dokončno samoiniciativno re-transformirala.
S tem se je kreirala paltforma za naslednjo fazo tekočega projekta ARBEIT IN DER NAMEN DER REVOLUTION, v kateri se je glasbeno dogodil premik v intimno in studijsko produkcijsko sfero.
Iz tega obdobja je ohranjenih le nekaj demo in studijskih posnetkov, ki so se ohranili na trakovih Radia Študent.

DVD  O! KULT - „ZA LJUDI“ 1982-1987 (Cona Records) je prva in do zdaj najbolj celovita zbirka avdio, video, foto in ostalih pomembnih dokumentov povezanih s skupino O! KULT.
Na DVD plošči so zbrani in remasterizirani vsi dosedaj dostopni (pa tudi nekateri ponovno odkriti) avdio posnetki, video posnetki nastali v Disku FV, koncertni posnetki s turnej po Evropi, kot tudi nekateri demo materiali. Za izdajo nam je uspelo pridobiti večino ohranjenih fotografij različnih fotografov.

Besedila skupine in manifesti, ter ostalo arhivsko gradivo je dostopno na internetni strani skupine, kjer je mogoče DVD tudi naročiti:
www.okult.wordpress.com  

Materiali zbrani na DVD-ju O! KULT - „ZA LJUDI“ 1982-1987 so licencirani z licenco Creative Commons. Brane Zorman je velik zagovornik in podpornik uporabe prostokodnih rešitev in CC licenc. S to izdajo želi v slovenski prostor vnesti nov potisk oz. moment o zavedanju in uporabi prosto licenčnih del, sploh v kontekstu ohranjanja zgodovinskih materialov.

Fotografije













Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org