English

































Na začetku je bila Troja - predstavitev knjige Boruta Koruna

MMC Kibla, četrtek, 12. 2. 2009, ob 19. uri - predstavitev najnovejše knjige Boruta Koruna Na začetku je bila Troja. Pogovor z avtorjem je vodil Štefan Simončič.

Knjiga je potopisni esej z različnih dežel Sredozemlja, ki so bile nekoč domovina Grkov in grške kulture. Mit o trojanski vojni, Odisejeva potovanja, grško "prosvetljenstvo" in ostali kulturno zgodovinski razlogi za nastanek kulture, tako pomembne in edinstvene, kot je bila grška, so bile teme, ki so pritegnile avtorjevo pozornost in ki jim je v svojih potopisnih vtisih naklonil največ pozornosti.

Znani slovenski kulturnik, pisec in urednik Revije 2000 Peter Kovačič Peršin, je o knjigi med drugim zapisal:
"Potopisna premišljevanja Boruta Koruna po poteh antične Helade niso samo žlahtno literarno opisovanje potovanja po danes manj znanih krajih antične Grčije, pač pa so prvovrstno razmišljanje dobrega poznavalca antične grške kulture, mitologije in filozofije življenja starih Grkov..."

Borut Korun, po poklicu zobozdravnik, je med drugim dve leti študiral etnologijo. Že v gimnazijskih let je veliko potoval in objavljal članke v dnevnem časopisju in revijah. Leta 1987 sta izšli njegovi prvi knjigi - Kondorjev klic, potopis s polletnega popotovanja po Kolumbiji, Ekvadorju in Peruju, ter knjiga Reke, soteske, brzice - zbir člankov o potovanjih in vožnjah po različnih rekah od Evfrata v turškem Kurdistanu, pa do rek v južni Franciji. Avanturistični podvigi na rekah in zanimanje za kulturno zgodovino so stalnice Korunovega pisanja. Na podlagi doživetij s študijskega potovanja po Srednji Ameriki je nastala knjiga Kača in jaguar. Avtor je na tem potovanju obiskal ostanke majevske in azteške kulture in se seznanil s potomci indijanskih kultur, z njihovimi običaji in religiozno prakso. Kulturno bogat Bližnji Vzhod, kjer so nastale mnoge monoteistične religije, je predstavil v knjigi Stopinje boga Atona. Povsem drugačno delo je knjiga V porečju Orinoka, ki je nastala po nekaj dolgih in zanimivih potovanjih v zložljivem kajaku skozi rečno pokrajino pragozdov in savan Venezuele in Kolumbije, kjer je srečeval Indijance, naseljence in gverilce. Vožnji po divji vodi je namenjena njegova, v nemščini napisana knjiga Soča, Sloweniens Smaragd (Soča, slovenski smaragd), ki je kajakaški vodič, namenjen nemško govorečim turistom, ki želijo poleg vožnje po naši divji lepotici spoznati tudi njeno zgodovinsko in civilizacijsko okolje. Njegova najnovejša knjiga je izšla letos. Njen naslov Na začetku je bila Troja pove, da gre tudi tokrat za zgodovinsko tematiko. Več o knjigi in njenem nastanku bo povedal avtor sam.

Fotografije












Borut Korun

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org