English

































Esad Babačić: Divan - predstavitev knjige in pogovor z avtorjem in projekcija

Knjigarna Za:misel je v torek, 10. 10. 2006 ob 20. uri, povabila obiskovalce na predstavitev nove pesniške zbirke Divan in filmsko pesniški performans Vsak otrok je lep, ko se rodi avtorja Esada Babačića.  

Esad Babačić sodi med najbolj samosvoja pesniška imena na Slovenskem. Poezijo je pričel pisati v rani mladosti, ko je sodeloval z legendarno pankovsko skupino Via ofenziva, ukvarjal se je tudi s televizijskim novinarstvom in pisanjem za različne revije. Do zdaj je objavil šest pesniških knjig: Kavala (1986), Malemu boksarju (1988), Angel s scufanimi krili (1989), Veter v žilah (1994), Black Jack (1994) in Kiti se ne napihujejo (2000). Pri galeriji ŠKUC je leta 1986 izšla njegova knjiga Svoboda pa kar hodi. Leta 1983 je, prav tako pri ŠKUC, izšel ponatis publikacije Via ofenziva. Sodeloval je pri knjigi Veselje in radost se budita, ki je izšla leta 1992 v sodelovanju s Centrom za dehumanizacijo.

Nova zbirka Esada Babačića Divan je polna zadrževanih, komaj nakazanih čustev in življenjske modrosti, ki zahteva meditativen odziv in zaradi eliptičnosti in zgoščenosti tudi določeno mero intelektualnega napora. Podobno kot vse dosedanje, bistroumno združuje nasprotja, tokrat lepoto in gnus, vzvišenost in banalnost, razpršenost v fragmente in energičnost, gibljivost in osebno integriteto. Babačić ostaja na isti sledi občutljivega, spontanega odzivanja in zrenja v človekovo globino. Esad se tokrat znova predstavlja v najboljši luči. V zbirki je zbral pesmi, ki so nastajale v daljšem obdobju in predstavljajo poglobitev in razširitev njegove poetike, kjer so v ospredju neposredna čustva in minimalističen jezikovni izraz.  

Pogovor je vijugal Marko Samec.  

Video

Esad Babačić - video (QuickTime)

Fotografije







































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel
  - arhiv

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org