English

































KIBLIX 2023 Spremljevalni program / Glasbeni cikel MIGAV


KIBLIX 2023 Spremljevalni program / Glasbeni cikel MIGAV
Stane Špegel: Live performance -  Kajuh via UI
Četrtek, 18. 5. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA

Vabimo vas na prvi dogodek cikla MIGAV v tej sezoni, avdio-vizualni performans Staneta Špegla, naslovljen Live performance -  Kajuh via UI, ki se bo odvil v četrtek, 18. maja 2023, ob 20. uri v MMC KIBLA.

Osnovna ideja tega dvodelnega večmedijskega projekta je predstavitev pesnika Karla Destovnika - Kajuha z orodji umetn(išk)e inteligence v luči prihajajoče nove industrijske revolucije. Ta vse bolj povezuje človeka z umetno inteligenco (UI), na mnogih področjih pa ga že zamenjuje - kultura in umetnost pri tem nista izjemi. Rdeča nit je Kajuhov cikel osmih ljubezenskih pesmi, ki so obdelane s spletnimi orodji umetne inteligence. Kajuhove ljubezenske pesmi so najprej spletni UI prevajalniki prevedli v angleški jezik, iz njega pa še v dvajset drugih svetovnih jezikov. Te prevode so nato prebrali spletni UI govorci. Posebni glasbeni algoritmi nato s pomočjo umetne inteligence pisane in govorjene prevode pesmi pretvorijo v notne zapise, na osnovi katerih so kreirani končni aranžmaji skladb, ki so glasbena podlaga računalniškim recitatorjem. Ti v vsaki pesmi preberejo po eno kitico v različnih jezikih. Avdiovizualni performans spremljajo še v video vkomponirani digitalni plesalci, ravno tako generirani s pomočjo umetne inteligence. Glasba je eklektična multi-žanrska mešanice elektronske in akustične godbe.

Stane Špegel alias Monom alias HouseMouse alias Stanislav je kot skladatelj, instrumentalist, producent in avtor multimedijskih vsebin na slovenskem umetniškem prizorišču aktiven že štiri desetletja. Izdal je 22 samostojnih stilsko precej razgibanih glasbenih albumov in še 10 kot član glasbenih skupin (The Stoj, Fuzzit, Amfibia, Neurobic, BioNet, Dig, Kissik ...). Kot član kolektiva Microtrip je v preteklih dvajsetih letih nastopal na vseh večjih in pomembnejših festivalih elektronske in eksperimentalne glasbe v srednji Evropi. Njegove skladbe so izšle na več domačih in tujih glasbenih zbirkah. Ukvarja se tudi z remixi skladb tujih avtorjev (Air, Jamez, Chris Liebing, Sestre, Elevators, Eric Satie …) in večkrat zmagal tudi na mednarodnih glasbenih razpisih in tekmovanjih. Njegovo področje delovanja sega tudi na glasbeno opremo za gledališke in plesne predstave ter proslave. Pripravil je že več kot dvajset samostojnih glasbeno-vizualnih predstav/razstav, na katerih svoje skulpture, grafike, reliefne krajine in video filme pospremi še z avtorsko godbo. S svojimi video filmi je sodeloval na več domačih in tujih video festivalih. Je avtor, soscenarist in režiser več proslav in obeležitev državniških, kulturnih, modnih in športnih dogodkov. Stane je tudi oblikovalec vizualnih komunikacij, fotograf, video snemalec in montažer, oblikovalec spletnih strani in urbani bio kmetovalec. Od leta 1991 do leta 2019 je bil glasbeni urednik na Radiu Celje.

https://www.monom.si/

Vstop je prost.

__

Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor

Foto: Janez Klenovšek



















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org