English

































Marko Grobler

Marko Grobler
Ciklus NSG – nova slovenska glasba
MMC KIBLA, četrtek, 28. 11. 2019, ob 19. uri

Marko Grobler, mariborski kantavtor, predstavlja izbor svojih pesmi zadnjih tridesetih let. Od pesmi, nastalih v času zasedbe Ezl ek, preko melanholičnih uglasbitev poezije Ferija Lainščka iz obdobja Občutka za veter, in uglasbitev pesmi Boruta Gombača iz projekta Melodije zamolčanih besed, do novejših in najnovejših, slišanih in nezaslišanih.

… te pete pesmi suvereno
sedajo na opne, od koder
pronicajo pod kožo družno
z zveni, znanimi od tam,
kjer se besede objemajo z
melodijami v ljubezenskih
predajah, blagih ironičnih
opazkah, modrostih
za nevsakdanjo rabo,
prosto, polno, zrelo …
                             Bojan Sedmak

Povezave:
https://www.youtube.com/watch?v=uixgdcdI-0A
https://www.youtube.com/watch?v=A8LtBmqVrok
https://www.youtube.com/watch?v=diAV_PInevA

--------

MARKO GROBLER (1970, Maribor). Po študiju anglistike in germanistike v Mariboru in Gradcu, dela kot učitelj nemščine. Leta 1999 je ustanovil skupino Ezl ek, s katero je izdal CD »Hitim zgubljen skoz' mesto«, po razpadu skupine pa nadaljuje samostojno glasbeno pot. Trikrat je nastopil na Kantfestu, kantavtorskem festivalu v Rušah in prejel 1., 2. in 3. nagrado. Nastopa na različnih festivalih in koncertnih prizoriščih (Festival Lent, Godi bodi, Musica Carniola, Globoka grla v Križankah, festival Šansona, La vie en Rose 2011 v Gallusovi dvorani).
Prispeval je  glasbo za dokumentarni film Mariborska dvorišča režiserja Bojana Laboviča. Sodeloval je s pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom. Plod tega sodelovanja je monografija o Prekmurju in zgoščenka z naslovom »Občutek za veter«. Ustvaril je glasbo za lutkovno igro Dušana Šarotarja »Mali Ribič« v izvedbi Lutkovnega gledališča Jože Pengov, glasbo  za dokumentarni film »Občutek za veter« režiserke Maje Weis in za igrani film režiserja Rudija Urana »Nebeška vas«. Aprila 2011 je izdal prvo samostojno zgoščenko z naslovom Iz dneva v dan pri založbi Celinka.
V lanskem letu je v sodelovanju s pesnikom Borutom Gombačem posnel album z naslovom Melodije zamolčanih besed, ki je izšel pri založbi Pivec. Za album je med drugim posnel duete z Bilbi, Aphro Tesla, Ano Karneža.
Po duetu s priznanim harmonikašem Janezom Dovčem, triu z legendarnim basistom Andrejem Vebletom in bobnarjem Mariom Modrinjakom, sodelovanju s pevko Aphro Tesla, ponovno oživlja svojo prvotno zasedbo Ezl ek. Člani so se zamenjali, repertoar pa poleg starih »uspešnic« ponuja tudi nove skladbe, odigrane v značilni »ezlekovski maniri«. Letos se je zasedba uspešno predstavila v Sodnem stolpu v okviru festivala Lent.

Foto: Kibla arhiv








Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org