English

Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje

Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje
predstavitev knjige
v sodelovanju z Muzejem norosti, Trate
MMC KIBLA, petek, 24. 5. 2019, ob 19. uri

Muzej norosti, Trate v mesecu maju v Mariboru organizira predstavitev knjige z naslovom Skrb kot nasilje, avtorice profesorice Darje Zaviršek.

VABILO (PDF)

O avtorici:

Darja Zaviršek je profesorica na Fakulteti za socialno delo. Deluje tudi na Inštitutu za kriminologijo ljubljanske Pravne fakultete. Raziskovalno in pedagoško se ukvarja s socialno antropologijo, socialnim delom ter zgodovino ženske emancipacije. Objavlja v domačem in tujem strokovnem in znanstvenem tisku. Napisala je več knjig, med njimi Ženske in duševno zdravje (1994) ter Hendikep in kulturna travma (2000). Kot gostujoča profesorica je predavala tudi na več tujih univerzah (Kijev, Budimpešta, Maastricht).

O delu:

Hendikep in kultura sta neločljivo povezana. Umestiti hendikep v kulturo pomeni dekonstrukcijo medikalizacije hendikepa ter pripoznanje telesne materialnosti in kulturne fluidnosti, pa tudi raznovrstnih oblik nasilja in iz njega izvirajoče travme.

Postsocialistični subjekt tiči globoko v preteklosti, tako v predrevolucionarnem obdobju grude in kmetstva kot v obdobju komunističnega paternalizma, ki je poznal ostre meje med »normalnim/zdravim« in »nenormalnim/bolnim« in je za »nesposobne« skrbel od zibeli do groba.

Tudi spol, »rasa« in etničnost v nekaterih kontekstih delujejo kot hendikep, ali pa hendikep še okrepijo. Reprezentacije hendikepa najdemo v literaturi, likovni umetnosti, fotografiji prostorov zapiranja in v medijih.

Postsocialistični neoliberalizem je v hendikepiranem telesu ugledal »za delo sposobno telo« pa tudi vir ekonomskih dobrin, ne pa tudi človekove subjektivitete in zmožnosti samodeterminacije.

Kontinuirane, raznovrstne forme subordinacije niso sprožile gibanja zatiranih za avtonomijo, temveč molk in podreditev, ki je pogojena s strahom pred pomanjkanjem virov za preživetje in z odsotnostjo skrbstvenega dela.

https://www.zalozbacf.si/index.php/skrb-kot-nasilje.html


O Muzeju norosti, Trate

Zavod Muzej norosti, Trate, so ustanovili domačini Slovenije in Avstrije, ki se  povezujejo v novo mednarodno skupnost, in sicer s ciljem da med dvema skupnostma, ki sta bili nedavno zelo ločeni in vsaka na svoji strani reke, vzpostavijo nove temelje povezovanja.
Temeljna dejavnost zavoda Muzej norosti, Trate, je muzejska dejavnost, s ciljem predstavitve norosti z zgodovinskega, državnega in lokalnega vidika, pregleda primerjalne zgodovine norosti in odklonov od normalnega nasploh. V načrtu muzeja je postavitev različnih zbirk eksponatov, predstavitev z izkušnjo, predstavitev individualnih zgodb. Posebnost zavoda je izrazit načrt vključevanja oziroma integracije lokalne skupnosti, ki je bila iz delovanja dosedanjih institucij v gradu izključena, zaradi grajskih vsebin pa tudi marginalizirana.

Darja Farasin
Muzej norosti, Trate

http://muzejnorosti.eu/

 

Foto: Dijana Božić, Kibla arhiv

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org