English

Glasbeni cikel JUTRI Tovariš Strmoglavljen

Glasbeni cikel JUTRI
Tovariš Strmoglavljen
MMC KIBLA
petek, 4. maja 2018, ob 20. uri

Martin Ukmar: besedila, glas, el. kitara, bas, klarinet, flavta, tolkala, strmoglavc, efekti
Nastja Janžekovič: el. viola, violina, glas, tolkala, efekti

Po dveh letih, odkar je v KIBLA-PORTAL gostoval eden najbolj samosvojih in originalnih glasbenikov in performerjev vobče, se Tovariš Strmoglavljen alias Martin Ukmar vrača v duetu z  Nastjo Janžekovič, s katero sta lani v samozaložbi izdala zgoščenko Bioakustika ekoelektronika, ki je bila uvrščena med naj plošče leta 2017 (4. mesto Radia Študent).

Tihi protagonist nekonvencionalnega glasbenega vala, ki ga vsekakor morate spoznati vsi resnično zaljubljeni v ekspresivni glasbeni izraz se že nekaj časa obdaja z razširjeno zasedbo, v kateri je Nastja Janžekovič stalnica, v nekaj skladbah pa se jima na bobnih pridruži še Samo Pavlica – Linč. Dvojec multiinstrumentalista in multiinstrumentalistke tvorijo razpršene melodije, ki iz navidenzne izrazne kaotičnosti skupaj z njegovim dislociranim vokalom in violo ter drugimi pripomočki rezultirajo v specifični polifoniji, v kateri naletimo tudi na fragmente psihedelije.

Skladbe so zapomnljive in kljub improvizacijskim vzgibom preprosto sledljive za publiko. Tovariš Strmoglavljen svojega glasbenega izraza ne utrjuje na striktni improvizaciji, temveč slednjo bistro integrira v predhodno zastavljene kompozicije. Izdane plošče so kot zvočne celote razposajene in igrive in v vsakem trenutku originalne in samosvoje. Zato je Tovariš Strmoglavljen med prvimi glasbeniki pri nas, ki jih je treba slišati in tudi videti, saj je tudi njegov in sedanjem primeru njun glasbeni nastop nekaj nevidenega, neslišanega in enkratnega ter nepozabnega za prisotne.

Nemara bi lahko rekli, da je Bioakustika ekoelektronika, ki jo bosta Martin in Nastja premierno predstavila v KIBLI v Mariboru, najbolj kompleksen Tovarišev izdelek, vendar bi s tem zapadli v 'novotarijsko evforijo' in bi prejšnje izdaje pometali v prah, s čimer bi za aktualne potrebe brisali izjemnost njegove glasbene poti in svežino doslej odigranega in posnetega. Izvirnost in samoniklost se obilno cedita skozi vso njegovo zapuščino, ki je vsakič dovolj drugačna in hkrati razpoznavna, saj gre za glasbenika, ki se lahko primerja samo sam s sabo.

Tovariš Strmoglavljen je preplet svojevrstnega načina izvedbe in raba glasbil in z Nastjo Janžekovič bomo to mojstrstvo v živo doživeli kar na kvadrat, zato dragocenega koncerta ne gre izpustiti, saj bomo slišali najnovejše skladbe z najbolj aktualne plošče. Odlični studijski projekti kot zaključena dela so v tem oziru bolj spremljevalnega pomena, zato njunih redkih pojavljanj v živo nikakor ne smemo zamuditi. Med drugim bo spet priče rabi unikatnega strmoglavca, lastnega inštrumenta s posebnim mehanizmom, s katerim je z elektronskimi emotivnimi melodijami dokaj predrugačil utečen akustični zvočni repertoar.

Martin Ukmar je sodeloval pri raznih projektih (Kislu grozdje, Bržjast, Kraški solisti) in je lovec zvočnih antistruktur na področju folka in bluesa, ki jih običajno ujame s sprevračanjem intonacij in melodij; čez običajno prevleče še sloj strun, obilico tolkal in svoj glas, ki vselej deluje nekoliko pritajeno zavoljo posredovanega sporočila, in zdaj še glas, violo in druge instrumente Nastje Janžekovič.

https://tovaristrmoglavljen.bandcamp.com/


Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizatorja: Kulturno izobraževalno društvo KIBLA in Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO

Vljudno vabljene in vabljeni.

PLAKAT PDF

Info: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu


_____

Press:
http://www.mladina.si/185307/deset-kulturnih-dogodkov-od-cetrtka-do-nedelje/

Foto: Dijana Božić, Kibla arhiv


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org