English

































Tanja Vujinović: AvantGardens


Tanja Vujinović: AvantGardens  
Četrtek, 10. 11. 2022, ob 19. uri
Center za sodobno kulturo KRAK (Bihać, BA)

Z veseljem napovedujemo odprtje samostojne razstave mednarodno priznane umetnice Tanje Vujinović AvantGardens (kuratorka: Živa Kleindienst), ki jo bosta spremljala delavnica in meetup dogodek (mentor: Žiga Pavlovič) s poudarkom na presečiščih umetnosti in tehnologij razširjene resničnosti. Dogodek bo potekal v četrtek, 10. novembra 2022, ob 19. uri v Centru za sodobno kulturo KRAK (Bihać, Bosna in Hercegovina).

LETAK (PDF)

Razstava in spremljevalni program sta rezultat novega sodelovanja med KID KIBLA in Centrom za sodobno kulturo KRAK ter sta poskus povezovanja različnih geopolitičnih lokacij z neposrednim vključevanjem lokalne skupnosti v Bihaću. Razstava zastavlja vprašanja o družbenopolitičnih spremembah ter širših kulturnih transformacijah v času, ko so meje med fizičnimi in virtualnimi svetovi vse bolj zabrisane.

AvantGardens so metaforični vrtovi v navidezna resničnosti, v okviru katerih umetnica razmišlja o naših zapletenih odnosih do tehnološko izboljšanega okolja ter problematizira ločnico med naravo in kulturo. Te virtualne svetove umetnica gradi za različne družbene virtualne platforme, kot sta Sansar in VRchat, ki ju obravnava kot ne-igri – to je vrsta programske opreme, ki igralcu ponuja neomejene možnosti prostega igranja, oblikovanje identitet z veliko mero samoizražanja in interakcije brez omejitev konvencionalnih ali vsiljenih ciljev, norm in nalog. Tanja Vujinović raziskuje te prostore kot prostore povezanosti in okolja možnega, dejanskega in njunega medsebojnega prepletanja. Umetniki gradijo te tako imenovane sfere kot vizije okolij prihodnosti, v katerih avatarji, bionični in drugi nečloveški agenti sobivajo v harmoniji z ljudmi, naravo in vedno novimi tehnologijami. Na njeno nenehno razvijajočo se umetniško prakso močno vplivajo pereče težave sodobnega sveta, kot so okoljska kriza, izkoriščanje naravnih virov, teraformiranje, izguba biotske raznovrstnosti, izumiranje vrst ter nadzor in discipliniranje teles. V zadnjem času umetnica razvija serijo avdiovizualnih umetniških del, filtrov za videokamere in digitalnih slik, ki temeljijo na raziskavah o utelešenju v imerzivnih prostorih in razvoju avatarjev. Želja po ustvarjanju, približevanju in komuniciranju z našim sintetičnim Drugim se namreč stopnjuje.

Praksa Tanje Vujinović je globoko zakoreninjena v prepletu umetnosti, tehnologije in znanosti. V svojih multidisciplinarnih projektih prepleta navidezno resničnost, principe videoiger, pripovedništvo, 3D-modeliranje, umetno inteligenco in elektronsko glasbo ter ustvarja nove poetične in imerzivne svetove kot družbene prostore, namenjene razmisleku o sedanjosti in zamišljanju utopične prihodnosti. Ob tej priložnosti bosta razstavljena dva Tanjina svetova v navidezni resničnosti (AvantGarden Sphere5, 2021, in AvantGarden Coretopia, 2022), ki pa jih bodo dopolnjevale kompilacije videov in generativnih umetniških del (Laboratories, 2021, Playgrounds, 2021, Liquid Crystal Playground, 2022, in The Core, 2022, SOMA, 2022).

Tanja Vujinović
je umetnica, ki deluje na področjih novih medijev ter vizualnih in zvočnih umetnosti. Njena dela so bila razstavljena v Muzeju sodobne umetnosti v Strasbourgu, Kunst Palast Muzeju v Düsseldorfu, Muzeju sodobne umetnosti v Denverju, muzeju Kunsthaus v Meranu, Mednarodnem forumu Medienturm v Gradcu, Galeriji Cornerhouse v Manchestru, Muzeju sodobne umetnosti v Istanbulu, Galeriji Kapelica v Ljubljani, Muzeju Fondacija Vasarely v Aix en Provence, muzeju Künstlerhaus na Dunaju. Njena dela so bila predstavljena na festivalih: ISEA2009, 15. Internacionalni simpozij elektronske umetnosti, Ars Electronica v Linzu, Kinetica Art Fair v Londonu, Spor Festival v Arhusu, Zeppelin Festival umetnosti zvoka v Barceloni, FILE – Electronic Language International Festival v Sao Paolu in FILE RIO v Rio de Janeiru in drugih. Na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu je diplomirala iz slikarstva, leta 2010 pa je doktorirala na Fakulteti za humanistične študije Koper s področja filozofije in teorije vizualne kulture. Je ustanoviteljica Ultramona, kibernetično-umetniškega hub-a. Kot strastna zagovornica rave kulture je tudi sama ustvarila nekaj techno albumov in se ukvarja z DJ-janjem.

https://www.tanjav.art/

< Tanja Vujinović, The Core, 2022.
__
Produkcija: KID KIBLA in Ultramono
Koprodukcija: Center za sodobno kulturo KRAK
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor

Medijske objave

Fata Hajdarević-Ivušić, RTUSK, Bihać, 16. 11. 2022

Video: Center za sodobno kulturo KRAK

Foto: Center za sodobno kulturo KRAK

































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org