English

































Razstava Donava + Slovenija


Razstava Donava + Slovenija
Maribor 2012–Novi Sad 2022: Narava umetnosti
Donavski dialogi 2022 – festival sodobne umetnosti
QUO VADIS MUNDI?
1.–16. 9. 2022
Novi Sad

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Donava + Slovenija: Narava umetnosti v Novem Sadu v četrtek, 1. septembra 2022, ob 17. uri. Razstavo pripravlja Društvo za sodobno umetnost X-OP v soorganizaciji s KID KIBLA in Galerijo BelArt v okviru mednarodnega festivala sodobne umetnosti Donavski dialogi 2022, ki bo potekal med 1. in 16. septembrom 2022.

Na razstavi, ki bo na ogled postavljena v različnih galerijskih prostorih (Galerija BelArt, Mali likovni salon, Galerija Zveze društev likovnih umetnikov Vojvodine in Galerija Akademije umetnosti), se bodo predstavili umetniki in umetnice Petra Varl, Jože Šubic, One Dollar Bill (Marko Jakše, Bojan Šumonja, Pierre Tol), Rok Predin, Matej Čepin, Staš Kleindienst, Marko A. Kovačič, Bojana Križanec, Zoran Poznič, Tanja Vujinović, Toni Soprano Meneglejte, Vlado Repnik, Marijan Mirt in Bogdan Čobal. Kurator razstave je Peter Tomaž Dobrila.

SEZNAM DEL (PDF)

Mednarodni koordinacijski svet Unescovega programa Človek in biosfera je 15. septembra 2021 na zasedanju v nigerijski Abuji območje Mure, Drave in Donave razglasil za prvo 5-državno biosferno območje na svetu. To območje, ki se razteza od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije ter obsega 930.000 hektarjev ob 700 kilometrih rečnega toka Mure, Drave in Donave, je največje rečno biosferno območje v Evropi z izjemno naravo in kulturno dediščino Evrope in sveta.

Življenje skoraj milijona ljudi kot tudi obstoj številnih vrst sta vezana na ohranjenost Mure, Drave in Donave. V času izrazitih okoljskih sprememb, kot so podnebne spremembe in upadanje biotske raznovrstnosti, je to ohranjeno območje ključnega pomena pri varstvu pred poplavami in blaženju posledic podnebnih sprememb, za zagotavljanje pitne vode in rodovitne zemlje, vse bolj pa je prepoznano tudi kot gonilna sila trajnostnega razvoja. Zajema najbolj ohranjene naravne habitate, ki so nastali pod vplivom dinamičnih naravnih procesov. Vključuje dolge odseke rečnih habitatov, celotni vodni sistem s stranskimi rokavi in mrtvicami, ter neprekinjene rečne gozdove, ki obsegajo več tisoč hektarjev, in območja, bogata s kulturno krajino skupaj z lokalnimi skupnostmi, ki že stoletja živijo ob teh rekah.

Potovanje in migriranje, umetnost in znanost, delovanje in ustvarjanje se dogajajo v vseh teh skupnostih. Od vekomaj. In vedno bodo. Podobe se vrstijo skozi okna, ki brzijo. Dojemanje si izbere svojo sekundo ali nekaj njih. Včasih le hip. Kot reka, ki teče in se ob njej sprehodimo, vozimo, letimo ali v njej plavamo; nekateri pa si umijejo avto. Saj gre naprej. Dalje. Daleč. Od oči in vonja. Kot bi reka tekla samo v eni smeri. In šla proč. Toda ostaja. Se vrača. Ljudje ob reki premlevamo novice in obstajamo. (Nav)kljub. Kot vsi ostali, ki so. Nekateri se konkretizirajo, drugi se abstrahirajo. V dejanjih in podobah. Ob reki, ob vodi, v naravi in z njo.

Umetnice in umetniki so v teh tokovih otoki, ki zaustavljajo enosmerni tok in ga delijo. So potapljači in kretničarji rek, ki tečejo ponavadi le v eni smeri. Od izvira k izlivu. Slike in oblike, ki nam jih posredujejo, se zatikajo v omrežjih in skačejo iz mrež, so neulovljive stvarnosti imaginacije. Risbe in skulpture, novi mediji in drugačne, navidezne resničnosti se ne sprašujejo samo o formi, ampak predvsem o vsebini, ki je najbolj široko gledano ekološka, zlasti »ekologija uma in srca« v osvobojenem telesu kot ustvarjalnemu »pertpetuumu mobile«. Obrazi, abstrahirani, poenostavljeni in komponirani, opaženi in zamišljeni se zvrstijo kot niz, ko se sprehajajo med nami. Okolje izginja ali je potencirano, simbolno, devastirano. Kot narava v kriku. Ali nema. Brez besed. Zgolj z dejanji.

Peter Tomaž Dobrila

Več: http://danubeartfest.org/festival-2022/, danubeartfest.org/festival-2022/

Produkcija:
Novi Sad: Galerija BelArt
Maribor: Društvo za sodobno umetnost X-OP

Soorganizacija:
Novi Sad: Mali likovni salon, Galerija Zveze društev likovnih umetnikov Vojvodine, Galerija Akademija
Maribor: KID KIBLA, Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO

Podpora: Ministrstvo kulture in informiranja Republike Srbije, Pokrajinski sekretariat za kulturo Vojvodine, Mestna občina Novi Sad, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, sponzorji in donatorji



Medijske objave

Maribor 2012–Novi Sad 2022: Sutra se otvaraju poslednje izložbe Dunavskih dijaloga 2022, blic.rs, Zlatko Čonkaš, 31. 8. 2022
Dunavski dijalozi 2022 – Na zatvaranju novosadski i slovenački umetnici, artmagazine.info
Novosadski i slovenački umetnici zatvaraju Dunavske dijaloge, rs.n1info.com, 30. 8. 2022
Novosadski i slovenački umetnici zatvaraju Dunavske dijaloge, danas.rs, A. L.
Dunavske dijaloge zatvaraju novosadski i slovenački umetnici, rtv.rs, 30. 8. 2022
Dunavske dijaloge zatvaraju novosadski i slovenački umetnici, seecult.org, 28. 8. 2022

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org