English

































Literarni zdaj-trk: Esad Babačić

Literarni zdaj-trk: Esad Babačić
ponedeljek, 14. 12. 2020, ob 19. uri
spletni prenos

Literarni zdaj-trk se zaradi koronavirusnih razmer seli na splet. Vabljeni, da se nam, tokrat virtualno, in sicer v živo na FB-profilu x-op in pozneje na platformi YouTube, pridružite v ponedeljek, 14. 12. 2020, ob 19. uri. Tokratni gost bo letošnji dobitnik Rožančeve nagrade Esad Babačić za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg. Pogovor bo usmerjala Tonja Jelen.

Esad Babačić (1965) se je v zgodnjih devetdesetih vpisal na oddelek za srbski, hrvaški, makedonski in slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot pevcu in piscu besedil pri Punk skupini Via Ofenziva, mu je, kot sedemnajstletniku, Založba FV 126/5 podelila nagrado za najboljšo Punk pesem o Josipu Brozu Titu. Kot prvi za železno zaveso si je s skupino Via Ofenziva drznil javno izvajati svojo priredbo, takrat strogo prepovedane »nacistične« pesmi Lilli Marlen. Zaradi vsega tega ga je takratni komunistični režim večkrat zasliševal in mučil. Po dokončnem zatonu Punka v nekdanji Jugoslaviji se je posvetil pisanju lirike in do danes izdal trinajst pesniških zbirk. Skupaj s svetovno znano umetniško skupino NSK je izdal Art book Biospektiva (2010). Objavljal je v uglednih evropskih revijah, kot so Die Batterie, Edinburgh Review in Literaturundkritik ter ameriški DG The Dirty Goat. Prav tako je v ZDA objavil tudi svojo prvo prevedeno samostojno zbirko, Lying poet. Letos je izšla njegova prva zbirka esejev Veš, mašina, svoj dolg (Cankarjeva založba, 2020).

»Babačićeva neposrednost, začinjena z večnim uporništvom, prinaša v evropsko poezijo povsem nov duh, s katerim je okužil že lepo število sledilcev. Kot njegov sodobnik in poznavalec literarnega dogajanja v Sloveniji in drugod po Evropi, še posebej v nemškem prostoru, se pridružujem vsem tistim, ki mu priznavajo status enega najmočnejših peres v Sloveniji.« (Ivo Svetina o Esadu Babačiću)

Vljudno vabljeni_e k ogledu.
Več: www.x-op.eu

Produkcija: Društvo X-OP
Koprodukcija: KID KIBLA in Združenje KODA MODRO
Podpora: Mestna občina Maribor

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org