English

































Benat Achiary trio - koncert

Poslednji jazz koncert Jazz paketa pred poletnim počitkom se je odvil v petek (2. junij 2006) na Malem odru Narodnega doma, ko smo dočakali enega najboljših pevcev Evrope, redko slišani Benat Achiary, ki se je po več letih znova vrnil v Slovenijo (Križanke, 1997 + 1999)! Njegovi nastopi so izjemna doživetja, ki dobesedno vrejo od energije, poezije, glasbe, zvokov – kdor ga zamudi, je sam kriv!

Petek, 2. junij 2006, ob 20:30, Mali oder Narodnega doma
BENAT ACHIARY TRIO
(Baskija / Francija, Španija)
Benat Achiary – vokal
Philippe De Ezscurra – harmonika
Ramon Lopez – bobni in tolkala  


Res je, kar pravijo: da petje prihaja neposredno iz srca in da je harmonika glasbilo, ki je srcu najbližje (ne le zaradi njene vpetosti v slovensko glasbo, temveč tudi zaradi njene drže) in kadar je oboje združeno še z bobnarjem, čigar osebna predanost igri je primerljiva kvečjemu z Max Roachem, potem se obeta nastop tria posebne sorte.
Benat Achiary je zagotovo eden najimenitnejših pevcev našega časa - njegovi nastopi so tako siloviti, da bi lahko premikal gore in tako emocionalno navdani, da bi lahko talil ledenike. Zdi se, da je Achiary v zadnjem projektu, triu, našel tisto, česar mu ni bilo treba nikoli iskati, a je vendarle prišlo v dar. Gre morda za najintimnejše in hkrati najekspresivnejše proslavljanje Pesmi, kar jih je danes možno slišati v živo. Pesem je lahko tradicionalna baskovska ali last Navajo Indijancev, Jeffa Buckleyja in Djanga Reinhardta. Lahko je preprosta melodija ali ritmični razvrat, kot ga na tolkalih zmore le Ramon Lopez.

Harmonikar Philippe de Ezscurra in tolkalec Ramon Lopez
z Achiaryjem tvorita enega glasbeno najbolj prepričljivih triov, ki prekipeva od čustev, zvočnih vragolij in glasbene neposrednosti, ki poslušalca dobesedno posrka vase.

Le upali smo lahko, da Mali oder Narodnega doma od čustvene razgretosti tako izvajalcev kot tudi obiskovalcev v petek ni zagorel!

Koncert je bil pripravljen v sodelovanju s festivalom Druga godba

Fotografije





























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org