English

































Die Enttäuschung - koncert

Jazz klub Satchmo, sobota, 13. marec 2004 ob 20:30  
DIE ENTTÄUSCCHUNG (Nemčija)  

Axel Dörner – trobenta
Rudi Mahall – bas-klarinet
Jan Roder – kontrabas
Uli Jenneßen – bobni  

Skupina je v resnici pravo nasprotje tistega, kar obljublja njeno ime (enttäuschung = razočaranje) – štirje Berlinčani igrajo točno to, kar smo si od sodobnega jazza že zmeraj želeli slišati! Glasbo črpajo tako iz kompozicij velikega Theloniousa Monka, kakor iz lastnih skladb Mahalla in Dörnerja, združujoč moderne in tradicionalne elemente. Posebej v živi, klubski izvedbi »novih standardov« pa je kvartet prava paša za oči in uho. Je odličen primer kompaktnega, klasičnega »jazz kvarteta«, ki tako v svojem zvoku, kot tudi v odrski prezenci v današnji jazzovski ponudbi skorajda nima para, saj povsem direktno posega v jazzovski fetiš – tradicijo »zlatih šestdesetih let«.
S svojim karizmatičnim nastopom v značilnih oblekah in z zalizci, stoječ tesno skupaj, poplesavajoč s koleni ter in razdajajoč se - strogo akustično, se razume - v tipično klubskem vzdušju po principu »In walked Bud« je skupina pristno, mnogokrat tudi duhovito doživetje, kakršnega poznamo le še s fotografij ali filmov izpred štiridesetih let. Predstavljajte si nespremenjen Monkov izvirnik, v katerega glasbeniki brezskrbno, a spoštljivo vnašajo elemente drugih stilov, v katerih so se kalili dolga leta (npr. rock), k temu pa prištejte še inovativen pristop k inštrumentu in njegovem »zvoku« in dobili boste delček glasbe skupine Die Enttäuschung. Rezultat je izvrsten kvartet, ki ga Thelonious Monk nikdar ni imel….
Da pa je vse skupaj poleg tega še presneto »hot« in »swinga« kot le kaj, pa je itak jasno!
Jan Roder – letnik '68, kariero prične kot rock glasbenik, nato se dalj časa zadržuje v Braziliji in igra s Cecilom Taylorjem, Donom Cherryem in drugimi. Danes živi v Berlinu in je zelo iskan basist evropske jazz scene (Alexander von Schlippenbach, John Praskin ipd.). Axel Dörner – letnik '64, doštudira klavir in trobento v Kölnu, danes živi v Berlinu in je eden najpomembnejših inovatorjev trobente in njenega zvoka v Evropi. Posnel je na ducate albumov. Uli Jenessen, letnik '64, lingvist in filozof, svobodni bobnar, delujoč v številnih berlinskih zasedbah. Rudi Mahall, študiral klasični klarinet, od leta 1989 pa je eden redkih bas-klarinetistov Evrope, snemal in igral je tako z velikani jazza (Lee Konitz, Jerry Granelli), kakor s številnimi manj znanimi skupinami širom Nemčije.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org