English

































Schlippenbach trio feat. Wilbert de Joode - koncert

14. december 2002, Dvorana Union Maribor
SCHLIPPENBACH TRIO featuring WILBERT DE JOODE
(D, GB, NL)

Alexander von Schlippenbach - klavir
Evan Parker – soprano- in tenor-saksofon
Paul Lovens – bobni in tolkala
Wilbert de Joode - kontrabas  

Ob koncu leta 2002 še popoln vrhunec koncertne sezone Skrite note 2002 – prvič z rabo koncertnega klavirja, in to kar s Schlippenbach triom, ki pri glasbeni kritiki velja za najstarejšo skupino evropskega jazza in najpomembnejšo skupino zadnjih 30 let. Trio je od leta 1972 do danes posnel samo 12 plošč – vse so bile ocenjene s vsaj štirimi (ali petimi) zvezdicami; kar dve sta uvrščeni med »50 albumov vseh časov« po izboru revije The Wire. Triu so se občasno pridruževali še basisti: Alan Silva, Reggie Workman in Peter Kowald – tokrat izkušeni Nizozemec presunljivega zvoka Wilbert de Joode.  
Alexander von Schlippenbach je dirigent dveh ključnih big-band zasedb: Globe Unity Orchestra (od 1967) in Berlin Contemporary Jazz Orchestra (od 1980). Je skladatelj, improvizator, eden največjih specialistov za subtilno igro Theloniousa Monka in pianist št. 1 v Evropi. Doslej je posnel preko 150 albumov – leta 1969 pa pričel z delom v triu, ki ga odlikuje Schlippenbachova bogata motivika in s silovito hitrostjo odigrani »grozdi«. Londonski saksofonist Evan Parker šteje v svoji diskografiji več kot 250 albumov, pri reviji Downbeat je že šesto leto zapored na lestvici petih najpomembnejših sopranskih saksofonistov, v štiri desetletja trajajoči karieri je igral domala z vsemi glasbeniki sodobnega jazza, veliko je delal tudi v rock glasbi, vrh tega pa vplival medtem že na dve generaciji pihalcev. Do popolnosti izdelana tehnika krožnega dihanja, mikrotonalnosti, bliskovita hitrost in sposobnost hkratnega kontroliranja dveh, včasih treh melodij so odlike njegove igre, zaradi katerih slovi kot izjemni saksofonski virtuoz, kot edini naslednik Johna Coltranea, Erica Dolphya, Alberta Aylerja in Pharaoah Sandersa. Paul Lovens je najbolj iskan tolkalec »na sceni« - že več kot 30 let igra z vodilnimi jazzovskimi glasbeniki in je posnel več kot 100 albumov. Znan je ne le po »time-keeping« igri, temveč predvsem po subtilni barvitosti, izjemni reakcijski sposobnosti, intenzivnosti in presenetljivo popolni koncentraciji, ki jo je užitek opazovati v živo.

Skupaj so Schlippenbach trio, ki velja za nepresežni vrelec kreativnosti, energije, komunikacije in preciznosti – in ki je kljub 30-letni karieri v Sloveniji prvič. Skrajno priporočeno!

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org