English

































Die Klangräumer - koncert

22. september 2000 ob 21:00, Galerija Kibela
DIE KLANGRÄUMER
(D)

Andreas Wagner - tenor-saksofon, klarinet
Guido Hafner - kontrabas
Thomas Lehn - analogni sintetizator  

Duša te kreativne zasebe je Thomas Lehn, glasbenik in skladatelj, ki je aktiven od začetka osemdesetih. Njegov izrazito oseben slog se napaja v izjemno širokem spektru sodobnih glasb. Po tem, ko je dokončal mojstrski študij tonskega snemanja an Hochschule für Musik v Detmoldu (Nemčija), se je preselil v Köln in na tamkajšnji Visoki šoli za glasbo med letoma 1980 in 1987 študiral tako klasičen kakor jazzovski klavir. Na začetku svoje glasbene poti je igral v raznih jazzovskih zasedbah in sodeloval na delavnicah, ki so jih vodili Günter Hampel, George Russell in Keith Tippett, vzporedno pa je gojil tudi interpretacije nove muzike in klasiko - leta 1989 je osnoval Trio Dario, štiri leta zatem pa še Mengano Quartett. Kot praporščak glasbene avantgarde je stalen pianist Nova Ensemble Wupertal, ansambla ConGioco in kvarteta Natrium. Scensko glasbo je pisal za produkcije Marie de Alvear in Manosa Tsangarisa, sodeloval pa je tudi s performerko Angie Hiesl.
Vzporedno pot za Thomasa Lehna pomeni raziskava in izvedba zvoka z analognimi sintetizatorji. Uporaba teh “historičnih” inštrumentov s konca šestdesetih - ki elektronski zvok modulirajo zelo neposredno in zmorejo kombinirati in nadzirati istočasno več parametrov - Lehnu omogoča, da med nastopom producira zvoke in reagira v tesnem stiku s procesi napetosti, prostorom in samo glasbeno strukturo. Lehnova največja odlika pa je najbrž v “fizični neposredosti” igre - medtem, ko mnogi klaviaturisti zgolj “pritiskajo gumbe”, je Lehn, pod vplivom izkušenj v jazzovski pianistiki, vseskozi telesno angažiran. Seznam Lehnovih stalnih ali občasnih sodelavk, sodelavcev - z njimi je posnel že več kot trideset albumov - je prav impozanten, zagotovo predolg da bi ga tukaj navajali, in v kratkem povzema zgodovino improvizirane glasbe in sodobnega jazza zadnjih 20 let!
Thomas Lehn je do sedaj gostoval v Avstriji, na Danskem, v Angliji, na Madžarskem, Nizozemskem, v Italiji, Španiji, ZDA in na Češkem. Pri nas so bili Die Klangräumer prvič! Thomasa Lehna sta spremljala še zvesta tovariša Guido Hafner (kontrabas) in Andreas Wagner (prepariran tenor-saksofon, klarinet in flavta). Trio Die Klangräumer je bil ustanovljen leta 1990, s posebno skrbjo za karakterističen skupinski zvok, ob zagotavljanju popolne svobode posameznika. Celota triu pomeni več, kakor solistična briljanca vsakega posameznika. Ta odnos do glasbe ima dinamičen učinek na celostno zvočno podobo: namensko opuščanje priučene domačnosti pri instrumentalnih tehnikah posledično omogoča večjo izrazno svobodo.
Sicer pa se trio poleg preučevanja izključno glasbenih oblik, ukvarja tudi z ‘metamediji’. Doslej so sodelovali z vizualnimumetnikom Andreasom Bergenom iz Münchna, kjer video izdelki vzpostavljajo direkten odnos z zvokom in glasbeniki. V okviru projekta ‘nemi filmi, nova glasba’ so Die Klangräumer sestavili program, ki zajema eksperimentalne animirane  filme iz dvajsetih let (s čimer se pradstavljajo dan prej v Kinoteki v Ljubljani). Leta 1994 so Die Klangräumer spisali glasbo za film ‘Sentema’, produkcijo Jean-Christopherja Burgesa iz Kölna.
Prvi CD skupine Die Klangräumer z naslovom “Mangelware” je izšel leta 1996 pri nemški založbi hybrid, v pripravi pa je kvartetni posnetek s francoskim kitaristom Jean-Marcom Monterajem.

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org