English

































Ujemi gib - digitalna senzorična delavnica

 MMC Kibla je v tednu med 9. 2. in 13.2. 2009 v sodelovanju s CIANTom iz Prage organiziral digitalno senzorično delavnico zajemanja giba/telesa v virtualnem prostoru - Ujemi gib.


Program predstavitev

ponedeljek, 9. februar, 16:00 – razprava o novih tehnologijah
Zbor in srečanje udeležencev. Uvod v delavnico (predstavitev programa delavnice in pregled tem za obravnavo).

torek, 10. februar, 16:00 – zajemanje gibanja in 3D delavnica
Pregled opreme za izvedbo delavnice ter predstavitev te opreme. Postavitev celotne instalacije in učenje programiranja zajemanja tehnologije giba.

sreda, 11. februar, 16:00 – zajemanje gibanja in 3D delavnica
Postavitev celotne instalacije in učenje programiranja zajemanja tehnologije giba. Poizkus prenosa plesalca v 3D okolje zajemanja giba.

četrtek, 12. februar, 16:00 – javne predstavitve in demo zajemanja gibanja

petek, 13. februar, 16:00 – javna predstavitev zajemanja gibanja s plesalko



Možganski vmesniki v umetnosti
(Pavel Smetana)
Ta refleksija o možganskih vmesnikih bo posvečena raziskovanju in prizadevanjem umetnikov za uporabo bioloških signalov v kulturnih produkcijah. Nevroznanstveniki so  v zadnjem obdobju tehnologijo vmesnikov med možgani in strojem (BMI) razvili do stopnje, da ljudje s težko invalidnostjo, ki sicer ne morejo skrčiti nobene mišice na nogi ali roki, zdaj lahko doma samostojno pišejo in pošiljajo elektronska sporočila ter upravljajo televizijo. Za izvajanje teh dejanj uporabljajo samo svoje misli. Zahvaljujoč neverjetni hitrosti raziskav na področju BMI bodo ljudje nekega dne morda sposobni sami sebe hraniti z robotsko roko in dlanjo, ki se premika na podlagi njihovih miselnih ukazov. Možnosti, da praktična behavioristična dejanja dosežejo več ljudi, so vse večje. Kakšno je trenutno stanje raziskav in ustvarjalnega raziskovanja tehnologij BMI?  Kakšne so porajajoče in prihodnje vizije pri upravljanju strojev z možgani in upravljanju možganov s stroji?

Pavel Smetana je direktor instituta CIANT (Centre International d`Art et des Nouvelles Technologies). Vodi evropske projekte, ki so podprti v okviru programov KULTURA 2000/7, MEDIA Training in okvirnih programov. V Svet  Evrope je sodeloval kot strokovnjak za nove tehnologije in umetnost. Vodil je festival ENTERmultimediale (2000, 2005, 2007). Je umetnik na področju virtualne in mešane resničnosti, zanima ga razvoj vmesniških tehnologij. Je avtor instalacij in performansov, kot so "Soba želja", "Ogledalo",  "Lilit" med katerimi so si nekateri prislužili nagrade, kot so Grand Prix de Locarno ali UNESCO Prize.
pavel.smetana@ciant.cz


Zajemanje gibanja: Osnove in izvajanje (Michal Masa)
Tehnologija zajemanja gibanja so postale neizogibno orodje pri izdelavi ige  in filmov z animacijami na podlagi računalniške grafike. Predstavitev bo vključevala osnove tehnologij ter več različnih rešitev, ki temeljijo na različnih fizičnih pristopih. Temu bo sledil praktični prikaz sistema elektromagnetnega zajemanja gibanja Polhemus. V zaključnem delu bomo prikazali, kako te tehnologije uporabljamo za performanse na podlagi novih medijev s programskim orodjem, ki smo ga razvili za animacijo tridimenzionalnih objektov in likov v realnem času.

Michal Masa je leta 2007 doktoriral iz računalniških znanosti na češki Tehnični univerzi v Pragi. Višji programer v laboratoriju CIANT, ki trenutno raziskuje področje ohranjanja novomedijske umetnosti s posebnim poudarkom na večmedijskih performansih, ki temeljijo na napravah za sledenje gibanju in interaktivnih tridimenzionalnih projekcijah. Zadnjih nekaj let je dela s sistemom elektromagnetnega zajemanja gibanja Polhemus. Objavil je več prispevkov z različnih mednarodnih konferenc, vključno s konferenco Eurographics.
michal@ciant.cz


Tridimenzionalna digitalizacija Langweilovega modela Prage
(Michal Mariánek)
V predstavitvi  bo prikazan projekt, katerega cilj je bil ustvariti tridimenzionalno digitalno predstavitev papirnatega Langweilovega modela Prage, da bi si model lahko ogledali, ga preučili in opisali na računalniku. Izvirni model iz kartona na leseni strukturi je v letih 1826-1837 izdelal Antonín Langweil, asistent v univerzitetni knjižnici Klementinum. Vsebuje preko dvesto podrobno in realistično prikazanih stavb iz zgodovinskega središča Prage v merilu 1:400. Ivan Klíma: Strojnega tehnika po izobrazbi je po desetih letih dela v jedrski industriji premamil hiter razvoj računalniške tehnologije in potegnilo ga je v kraljestvo tridimenzionalnega modeliranja in računalniške grafike. Kot programer, ki sodeluje z laboratorijem CIANT, se ukvarja z vsem od razvoja izobraževalnih večmedijskih zgoščenk za šole do interaktivnih tehničnih vizualizacij in tridimenzionalne digitalizacije.

Mikrovalovi

Ustvarjalne metode in praktična orodja digitalne obdelave signalov (DSP) za ustvarjanje in izvajanje mikroelektronske glasbe.

Michal Mariánek
je študiral na Tehnološki univerzi v Brnu, na Fakulteti za Vizualne umetnosti in film ter Televizijski šoli praške Akademije za uprizoritvene umetnosti. Dela kot eksperimentalist z elektroniko in producent v okviru CIANTA. Njegovi projekti vedno vsebujejo tako vizualne kot glasbene elemente, kot so digitalna podoba, video umetnost, grafična zasnova računalniških iger ali skladanje glasbe.
michal.marianek@ciant.cz

Fotografije


























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org