English

































Promocija znanosti v Kibli - ERA MORE

Multimedijski simpozij na temo mobilnosti evropskih znanstvenikov - promocija mreže ERA MORE
petek, 13. 10. 2006 od 9.00 do 16.00
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Namen:

pokriti nišo in ustvariti komunikacijski pretok v vozlišču znanstvenikov - posameznikov, raziskovalnih institutov, slovenskih univerz in podjetij (preko ERA MORE).

Gosti:
Jaka Tomc, ERA MORE, Ljubljana
Dr. Bojan Pahor, ZRS Bistra, Ptuj
Dr. Mateja Ratej, ZRC SAZU, Ljubljana
Dr. Borut Žalik, UM FERI, Maribor
Dr. Zorka Novak Pintarič, UM FKKT, Maribor

Program:

9.00 zajtrk in priprave
10.00 – 14.00: posamezne multimedijske predstavitve in izmenjava informacij
14.30: okrogla miza:
Udeleženci okrogle mize so bili: moderatorka Urška Breznik (KID KIBLA), Jaka Tomc (ERA MORE, Ljubljana), dr. Bojan Pahor (ZRS BISTRA, Ptuj), mag. Barbara Požar (simultana prevajalka, Univerza v Grazu), Dejan Pestotnik (podpredsednik KID KIBLA), dr. Mateja Ratej (zgodovinarka, ZRC SAZU, Ljubljana), dr. Peter Simonič (Filozofska fakulteta, Ljubljana), Aleš Končan (UM Fakulteta za strojništvo, Maribor), dr. Zorka Novak Pintarič (UM FKKT, Maribor), Peter Tomaž Dobrila (svetovalec KID KIBLA), Aleksandra Kostič (predsednica KID KIBLA), Maja Vuksanovič (kustosinja, KID KIBLA).

Prostor v Kibli:

neformalni, kavarniški, s hitrim dostopom do informacij na internetu 

Tehnična podpora:
multimedijska: računalniki, prenosniki, videotop, diaprojektor, plazma, diodni prikazovalnik, možnost priklopa prenosnika na internet za najmanj 150 uporabnikov, brezžični internet  

Predstavljena znanstvena področja:

multimedija, humanistične znanosti, biokemijsko inženirstvo, tehnična kemija  

Predstavljene institucije:

na nacionalni ravni ERA MORE v okviru CMEPIUSa, Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj, ZRC SAZU Ljubljana, Univerza v Mariboru, Tehniške fakultete, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko – FERI  

ERA MORE - Mreža za mobilnost evropskih znanstvenikov
Jaka Tomc, strokovni sodelavec Mreže za mobilnost evropskih znanstvenikov (ERA MORE), Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja Slovenije (CMEPIUS), Ljubljana. Na CMEPIUSu so se z letom 2005 pričele izvajati tudi aktivnosti v okviru evropskega raziskovalnega prostora (European Research Area - ERA), katerih namen je spodbuditi bolj ugodno okolje za ustvarjanje poklicnih možnosti za raziskovalce v evropskem raziskovalnem območju, kar se zagotavlja z dostopom do ustreznih informacij in ki deluje v obliki mreže centrov za mobilnost raziskovalcev (MObile REsearchers - MORE)  

Dr. Bojan Pahor, direktor Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) Bistra, Ptuj
ZRS Bistra - vzočni primer, ki zadovoljuje vse segmente v vozlišču znanstvenikov-posameznikov, raziskovalnih institutov, slovenskih univerz in podjetij ZRS Bistra, Ptuj. Bistra sodeluje z vsemi tremi slovenskimi Univerzami in opravlja aplikativne znanstvene raziskave za naročnika, partnerja, ki to tudi v praksi uporabi (gospodarstvo), predstavitve dveh projektov a) na področju vinarstva (matematični model za kontroliranje fermentacije vina, b) uporaba odpadnih surovin Perutnine Ptuj za gojenje gob. Pri zadnjem projektu je zanimivo, da sodeluje z Ministrstvom RS za znanost, tehnologijo in visokošolstvo, ki pokriva razpise za področje Slovenije, preko bilateralnih znanstvenih projektov pa ustvarja dodatna sredstva, ki pokrivajo mednarodno izmenjavo znanstvenikov, na primer z Nemčijo, Brazilijo in Kitajsko. Izmenjava znanstvenikov poteka v obe smeri. Tovrstne izmenjave so krajše in večkratne ter niso povezane z logistiko preseljevanja znastvenikov.  

Dr. Mateja Ratej, asistentka z doktoratom, Filozofski inštitut, Znanstvenoraziskovalni center Slovenska akademija znanosti in umetnosti (ZRC SAZU)  

Dr. Borut Žalik, redni profesor Laboratorija za geometrijsko modeliranje in algoritme multimedije, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), Univerza v Mariboru (UM)   Dr. Zorka Novak Pintarič, asistentka Univerza v Mariboru (UM), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo  

S tem dogodkom je KIBLA obeležila tudi 150. obletnico rojstva Nikole Tesle.

Projekt je podprl CMEPIUS - Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljana.

Video

ERA MORE - video (QuickTime)

Fotografije











































Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org