English

Kako te vidim - delavnica video ustvarjanja

V juliju in novembru 2005 je Kulturno izobraževalno društvo Kibla v Mariboru organizirala delavnice video ustvarjanja Kako te vidim.


Delavnica je v celoti trajala deset dni in je razdeljena na dva dela: prvi del je trajal od 4. - 8. julija, drugi del pa od od 2. - 6. novembra 2005. Projekcija zaključnega izdelka delavnice je bila 15. novembra 2005 v MMC KIBLA.

V programu delavnice Kako te vidim smo kombinirali teorijo in prakso pri izdelavi videa oz. kratkega filma. Udeleženci so se že v prvem delu delavnice preizkusili v različnih vlogah, ki so potrebne za nastanek filma, poleg tega pa so spoznali vse faze nastajanja končnega izdelka.

Delavnica je bila namenjena celovitemu spoznavanju priprave filma: scenarij, priprava snemalne knjige, načrtovanje snemanja, snemanje in montaža.  

Za delavnico se je pokazalo veliko zanimanje, saj smo v zelo kratkem času zapolnili vsa prosta mesta. Delalo se je pod mentorstvom priznanih slovenskih in tujih video ustvarjalcev ter producentov: Matjaž Latin, režiser; Rado Likon, direktor fotografije; Emir Jelkič, tehnični direktor; Iztok Jan Simončič, profesor na šoli za uporabne umetnosti; Amra Bakšić, univ. dipl. filozofinja in producentka; Dino Schreilechner vodja delavnice in samostojni ustvarjalec na področju kulture.

Delo je potekalo v manjših skupinah, vsaka pa je pripravila svoj končni video izdelek. Uporabljala se je digitalna kamera ter oprema za digitalno montažo. Delavnica se je zaključila s predstavitveno zaključno projekcijo v prostorih MMC Kibla, video izdelek bo poslan na izbrane festivale video ustvarjanja v Evropi.  

Udeleženci delavnice: Mojca Pernat, Lena Vastl, Irena Orel, Milan Dragojevič, Miha Šubic, Mitja Mlakar, Slavko Škvorc, Vasja Eigner, Jošt Hren, Drago Horvat, Dejan Minič.  

Potek delavnice
Za delavnico je bila na voljo tehnična oprema in material v KIT KIBLA. 
1. PONEDELJEK, 4.7.2005 

- predstavitev načina dela in predstavitev udeležencev 
- predavanje – teoretični del z vmesnim odmorom (vsebina: kratka zgodovina filma, kompozicija filmske slike, premiki kamere, obdelava filmov, vrste kadrov in posnetkov, gledanje filmov in učenje na primerih – A.Hitchock, W: Allen, L.von Trier, O.Welles)  
Izvajalec – Matjaž Latin
2. TOREK, 5.7.2005  
- predavanje – teoretični del in napotki za scenarij (določanje žanra, usmeritve za snemanje, določanje vlog),
- končni izdelek je bil pripravljen scenarij in sinopsis  
Izvajalec  - Matjaž Latin
3. SREDA, 6.7.2005 
- predavanje – teoretični del –  razlage vlog v snemanju filma, razlika direktor  fotografije in snemalec, osnove kamere, svetloba - luč, filtri, premiki kamere, kompozicija filmske slike, praktična vaja za določanje planov, rakursi – kot snemanja.
Izvajalec – Rado Likon
4. ČETRTEK, 7.7.2005   
- praktična vaja na osnovi snovi, predstavljene v sredo
- uvod v pripravo snemalne knjige in pripravljena snemalna knjiga in načrt snemanja z ogledi lokacij  
Izvajalec – Rado Likon
5. PETEK, 8.7.2005
Slušatelji so se razdelili v dve ekipi. Ekipa za snemanje igranega filma je pričela z delom zjutraj ob 8.00 pod vodstvom Rada Likona. Snemanje v interieru (stanovanje) in zunaj. Ekipa za snemanje reportaže je pričela z delom ob 10.00 pod vodstvom Emira Jelkiča. Dopoldne posnetki za vajo in analize posnetkov v KITu, popoldan snemanje za dokumentarni film. Konec dneva sta obe ekipi snemalni skupaj zunanje posnetke na Lentu.
Mentorji: Emir Jelkić, Rado Likon, Dino Schreilechner
6. ČETRTEK, 03.11.2005
- montaža
- učenje na primerih  
Izvajalec - Jan Simončič, Dino Schreilechner
7. PETEK, 04.11.2005
- montaža
- učenje na primerih 
- izdelava končnega izdelka – dveh različnih verzij filma, vstavljanje glasbe,  napisov
- izdelava DVD ploščka (dve verziji filma iz delavnice, dodan film o nastajanju filmov)
Izvajalec – Jan Simončič, Dino Schreilechner
8. SOBOTA, 12.11.2005
Producentka je predstavila pomembna izhodišča  in postopke pri produkciji filma, potrebne korake, orodja, ki so pri tem lahko v pomoč.  Predstavila je konkreten primer produkcije filma Ljubav na granici, dogovor o ogledu filma, Zadnja ura je bila namenjena odgovorom na vprašanja posameznikov oz. slušateljev. Podelitev potrdil o udeležbi na delavnici Kako te vidim.  
Izvajalec – Amra Bakšič, Dino Schreilechner
9. TOREK, 15.11.2005
Javna projekcija filmov v produkciji delavnice Kako te vidim v prostorih MMC Kibla. Predstavili smo oba končna izdelka in The making of…, ki je prikazovala potek dela za kamero.
Priprava in izvedba: Dino Schreilechner, Petra Simončič, ekipa KID Kibla.

Projekcija ob zaključku video delavnice KAKO TE VIDIM

V torek, 15. novembra 2005 smo organizirali premiero kratkega filma, ki je nastal v produkciji video delavnice KAKO TE VIDIM.


Kratki film je izdelek udeleženk in udeležencev Delavnice video ustvarjanja KAKO TE VIDIM, to so Milan Dragojevič, Vasja Eigner, Drago Horvat, Jošt Hren, Dejan Minič, Mitja Mlakar, Irena Orel, Mojca Pernat, Slavko Škvorc, Miha Šubic in Lena Vastl. 

Video

Kako te vidim  - video (QuickTime)
Nastajanje filma - video (QuickTime)

Utrinki iz delavnice
Fotografije s premiere


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org