English

Virtualni Puh


Virtualni Puh
24. 6. 2023 ob 15. uri
Sakušak 83, Juršinci

Vabimo vas na otvoritev razširjene razstave v Puhovem muzeju, ki je po novem nadgrajena z virtualno podobo Puhovega motornega kolesa in posestva z muzejem in bo potekala v sklopu XXIII. srečanja ljubiteljev starodobnih vozil v soboto, 24.6.2023 v Sakušaku, Juršinci, s pričetkom ob 15. uri.

V Društvu starodobnih vozil rojaka Janeza Puha si člani prizadevajo uresničiti vizijo  nadgradnje muzeja Janeza Puha v hibridno okolje, v katerem bodo nove tehnologije vsebovale in predstavile materialno tehnično kulturno dediščino v razširjenih možnostih (3D-modelih, animacijah, digitalnih posnetkih oziroma laserskih skenih ...), ki bodo pripomogle k večji prepoznavnosti velikega izumitelja in pritegnile v muzej tudi mlajše generacije.

Prvi tovrstni projekt je nastal v sodelovanju s KIBLA2LAB in predstavlja tehnični biser, eno izmed originalnih, ročno izdelanih Puhovih motornih koles iz leta 1926, ki je umetniška plastika sama po sebi in z nadgrajeno virtualno umetniško podobo pred gledalca postavi vizualno popolnoma nov princip razumevanja žlahtnosti, inovativnosti in kreativnosti. Sinteza zapletenega stroja, kot je dvokolesnik z motorjem na notranje izgorevanje, ter modernih principov, kot so lasersko skeniranje, fotogrametrija in celoten proces virtualizacije, pred nas postavljajo vizualno mobilno umetniško delo, ki ni samo videodokument, ampak razkriva globje pomene strukture in načina razmišljanja v eonskem obdobju.

Projekt nadgradnje muzeja v hibridnem okolju prinaša tudi novomedijsko trodimenzionalno podobo zunanjosti in notranjosti obeh stavb, in sicer tako starejše cimprače na mestu, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, kot tudi leta 2022 odprtega novega Puhovega muzeja s številnimi impresivnimi artefakti. Z uporabo laserskega skenerja smo izdelali virtualni model snovne kulturne dediščine regionalnega, nacionalnega in internacionalnega pomena.

Janez Puh, eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih izumiteljev in inovatorjev, s svojim delom tudi po več kot 100 letih razvoja družbe še vedno vsakogar od nas nagovarja s temeljnimi principi, kot so radovednost, trma, raziskovanje, kreativnost in neomajna želja po razvoju. Virtualna umetniška prezentacija njegovega dela obravnava prav te temeljne postulate njegovega in našega poslanstva.

Odpiralni čas Puhovega muzeja (od maja do novembra): sobota, nedelja in  prazniki od 10:00 do 18:00, med tednom po dogovoru (051 260 506)

Več: http://www.janez-puh.si/sl/muzej/delovni-cas-in-cenik/

Virtualizacijo Puhovega motornega kolesa iz leta 1926 in posestva z muzejem je pripravilo Društvo starodobnih vozil rojaka Janeza Puha, v sodelovanju z Združenjem Koda Modro in KIBLA2LAB iz Maribora. Nastala je v sklopu pilotnega projekta, izbranega na javnem pozivu  KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_ 2022), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo).


Posnetek zaslona 3d modela Puhovega motornega kolesa iz leta 1926


Posnetek zaslona skeniranega posestva in muzeja

Medijske objave

Bodo ob Puhovem muzeju postavili pohodno ploščad?, tednik.svet24.s, Majda Goznik, 5. 7. 2023
Ob 23. srečanju starodobnikov v Puhovem muzeju nekaj virtualnih novosti, STA, 24. 6. 2023
Otvoritev nadgrajene muzejske postavitve v Puhovem muzeju, si24.news, 23. 6. 2023

Foto: Arhiv KID KIBLA


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org