English

Nik Anikis: Neo-Renesansa


Nik Anikis: Neo-Renesansa
9. 6.–1. 7. 2023
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Neo-Renesansa slikarja Nika Anikisa, ki bo v petek, 9. junija 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
SEZNAM DEL (PDF)

''Lepota Resnice Me Osvobodi
Skozi sliko Seme posadi
resnice in svobode
V moje srce''

Nik Anikis

»Umetnost me je navdihovala že od malih nog. Pri rosnih petih letih sem se odločil, da bom slikar, in družina mi je pomagala uresničiti te sanje. Moja domišljija, vizije in sanje so postajale vedno močnejše. Navdušen sem, ko jih lahko spremenim v umetnine.

Blagoslovljen sem, da sem se lahko likovno izobraževal po vsem svetu in se učil od največjih živečih in zdaj žal že pokojnih umetnikov.

Na srečo sem dobro opremljen za izražanje svojih vizij s tehnikami in pristopi starih mojstrov ter tako plujem na njihovih plečih. Tehnike, ki jih uporabljam, podpirajo izjemne generacije slikarjev z več kot šeststoletno tradicijo.

Vsaka slika je vesolje zase, ki govori svoj jezik. Pomembno je, da umetnik zna govoriti ta jezik in dati sliki tisto, kar potrebuje. Pogosto se zgodi, da se moja čustva pozitivno ali negativno odzovejo na celotno sliko ali le na posamezne njene elemente. Šele ko se zaljubim v sliko in me popolnoma prevzame, vem, da sem sliko pripeljal na pravo pot.

Sem človek, zato svojo neorenesančno poezijo in vizije najraje izražam skozi upodobitev človeškega telesa v slikarskih tehnikah z oljnimi barvami, saj mi te omogočajo neverjetne možnosti gradnje podob in vizualnih učinkov. Raziskovanje mistike med moškim in ženskim načelom ter umom in dušo je moja velika strast.

Dela, ki jih ustvarjam, postanejo moj navdih in moji učitelji. Ni pomembno, kdaj sem naslikal določeno umetnino. Nenehno se naučim nekaj novega o sebi in o slikanju iz vsake slike, ki sem jo dokončal prej. Peljejo me v druge prostore.

Večkrat se je tudi že zgodilo, da so bili ljudje ganjeni do solz, ko so stali pred mojimi slikami. Tudi to mi kaže, da sem na pravi poti.

Svoje življenje posvečam ustvarjanju poezije, ki poje o različnih vidikih vesolja. Moj jezik in orodja, ki jih uporabljam za izražanje teh opažanj, so abstraktne oblike, črte, svetlo in temno, teksture in barve.

S svojim umetniškim delom želim prinesti lepoto, navdih in upanje v srca in misli ljudi, da jim polepšam trenutek, dan, teden ali celotno življenje.« (Nik Anikis: Umetnikova izjava)

Kratek povzetek osebne in profesionalne biografije

Neo-renesančni slikar mag. Nik Anikis artikulira skozi likovna dela premišljevanja o intimnih globinah posameznika ter odnosom med srcem in umom ter moškim in ženskim principom. Zaznamujejo ga tehnična dovršenost in izraz lepote človeškega telesa. Portreti in figure delujejo tako živo, da je občutek, da bodo vsak trenutek izstopile iz slike.

Slikarstvo je njegovo življenjsko poslanstvo. Odločil se je postati slikar že pri petih letih. Mojstril se je pri največjih mojstrih slikarstva in zaključil kar dve akademiji. Z več kot 11 leti slikarske izobrazbe, izliva na platno podobe, ki ganejo ljudi do solz. Razstavljal je na pomembnejših lokacijah po svetu, kot je New York, London in Barcelona ter za njegova dela bil nagrajen s prestižnimi nagradami.

Slikarsko in risarsko znanje predaja že od leta 2015, kot učitelj na Akademiji v Firencah, kasneje se je preselil za eno leto na Nizozemsko, kjer je učil na Akademiji pri Utrechtu do leta 2017. V Sloveniji organizira s svojo ekipo slikarske in risarske delavnice ter poletne intenzivne slikarske masterclass-e že več kot 9 let. Od 2018 poučuje risarske in slikarske tečaje za odrasle v Narodni galeriji.

https://www.anikis.com/

< Nik Anikis, Prekletstvo Tritona, olje na platnu, 2019. Foto: anikis.com

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

Medijske objave

Neorenesančni slikar Nik Anikis v KiBeli, Televizija Maribor, Karmen Podlesnik Marčič, 30. 6. 2023

Foto: Boštjan SelinšekFoto: Boštjan Selinšek
Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org