English

Luka Uršič: I See Lights/Vidim luči


Luka Uršič:  I See Lights/Vidim luči
7. 7.–5. 8. 2023
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Luka Uršiča  I See Lights/Vidim luči, ki bo v petek, 7. julija 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Luka Uršič že dvajset let išče ravnotežje med vizualno umetnostjo in glasbo. Vse, kar počne, je prežeto z iskanjem meje med tem, kar vidimo, in tistim, kar lahko le slutimo. Njegova umetnost je v svojem bistvu vedno intimna, saj jo v svet prevaja skozi svoje najbolj globoko doživljanje kreativnega procesa.

»Če bi vedel kako, bi ustvarjal umetnost z močjo učinkov psihedelikov. A moji umetnosti ni mar za moje želje. Od mene zahteva popolno predajo, in ko se mi že dozdeva, da jo obvladujem, mi pokaže svojo neznanskost ter me prisili, da ponižno zrem v nepojmljivo.«

Na tokratni samostojni razstavi bodo na ogled nova platna in “svetlobne risbe”, ki jih ustvarja z manipulacijo umetne svetlobe, potujoče skozi pleksisteklo. Povod za nova dela izhaja iz želje po uporabi svetlobe kot neposrednega slikarskega medija ter vsebinsko izvira iz fascinacije nad bogato mitologijo neznanih letečih predmetov.

»Tema neznanega se odraža kot obsesija odkrivanja novih možnosti interpretacije resničnosti ter iskanja podob prihodnosti, v kateri je človek že vzpostavil stik z obstojem življenja v drugih dimenzijah. Krivljenje časa in prostora je nekaj, kar imajo slikarstvo, glasba in fenomen neznanih pojavov na nebu skupnega. Sposobnost videti nekaj, kar znotraj naše percepcije ne obstaja, kar ni vidno z našimi čutili. Kjer je neskončna praznina, je lahko tudi neskončna nasičenost, in ko se mi v umetniškem procesu pojavljajo podobe, se vedno sprašujem, ali sem jih izumil sam ali pa so morda vedno obstajale in so se samo skrivale za tenčico vsakdanje percepcije.«

Luka Uršič je slikar in glasbenik, ki je na svet prišel 30. avgusta 1982 v Mariboru. Je poklicni grafični oblikovalec ter nekdanji študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Je vsestranski umetnik, ki ima v dvajsetletni umetniški karieri za sabo številne samostojne projekte, in sicer tako na področju vizualne kot tudi glasbene umetnosti. Prav tako je sodeloval in še vedno sodeluje z velikimi imeni umetniške scene tako doma kot v tujini. Skozi vsa sodelovanja ohranja in nadgrajuje svoj edinstveni umetniški jezik.

I See Lights/Vidim luči
, razstava
avtor: Luka Uršič
kurator: Peter Tomaž Dobrila
produkcija: KID KIBLA
koprodukcija: Skladišče 172
popravljene besede: Nina Vidrih

Luka Uršič se zahvaljuje vsem, ki so mu uresničitev umetniških del omogočili.

Razstava bo odprta do 5. 8. 2023.

< Luka Uršič: I See Lights, akrilni spreji, platno, pleksisteklo, gravura, svetloba, 2023. Foto: Luka Uršič

MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure

Medijske objave

KiBela: Luka Uršič: Luka Uršič in njegovo ponižno zrenje v nepojmljivo, M. K., 7. 7. 2023

Foto: Boštjan Selinšek


Foto: Boštjan SelinšekDejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org