English

Toni Meštrović: Vstavljanje


Toni Meštrović: Vstavljanje
2.–24. 9. 2022
MMC KIBLA / KiBela

Vabimo vas na odprtje zvočne zaprtokrožne instalacije Vstavljanje multimedijskega umetnika Tonija Meštrovića, ki bo v petek, 2. septembra 2022, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Z razstavo umetnik nadaljuje umetniško raziskovanje nadzornega sistema, s katerim je pričel pred 5 leti in v katerem ga preizprašuje tako v kontekstu naraščajoče družbene kontrole kot tudi njegovih kreativnih potencialov. Prisvajanje strukture zaprtega kroga, značilne za video nadzor, mu omogoča raziskovanje odnosa med zvokom in sliko. Za razliko od predhodnih del, v katerih je uporabljal nadzorne kamere, se bo v Mariboru osredotočil izključno na medij zvoka. Sedem usmerjenih zvočnikov, razporejenih v dva zaprta kroga, od katerih je en vstavljen v drugega, oddajajo zvok, ki ga preko mikrofona prejemajo iz okolice, in tako ustvarjajo pogoje za zvočno izkušnjo, ki ohranja zvočni feedback. Delo sodi v serijo eksperimentov, pri katerih je rezultat kljub tehnični stabilnosti instalacije nepredvidljiv.

»Na osnovi predhodnega dela Nadziranje nadzora (Salon Galić, Split 2020), v katerem prevprašujem temo splošnega nadzora, s katerim se žrtvuje zasebnost, da bi se dosegla višja raven 'varnosti' državljanov, eksperimentiram z analognimi video/avdio tehnologijami, ki se uporabljajo za nadzor in kontrolo državljanov, v umetniške namene. Zdaj abstrahiram video in se zadržujem le pri zvočnem vidiku. Za razliko od predhodnega dela, kjer sem uporabil štiri usmerjene mikrofone in zvočnike v enem zaprtem krogu, bom tu uporabil šest usmerjenih mikrofonov in sedem usmerjenih ultrazvočnih panelov v dveh zaprtih krogih. Kroga se prekrivata in tvorita vstavljen krog znotraj kroga. Sistem je samozadosten in ni odvisen od interakcije z občinstvom. Zvočna manifestacija zaprtih krogov je negotova in neznana, dokler se mikrofonsko-zvočniški sklop ne postavi v specifičen prostor. Predpostavka je, da se bo pojavila ultrazvočna mikrofonija, ki jo bodo nevtralizirali zvoki, izzvani zunaj postavljenega sistema. Negotovo je, kako se bo manifestirala interakcija med občinstvom in sistemom. Prostor ostaja vizualno pust, v njem se nahajajo le mikrofoni na stojalih, avdio mešalnik, zvočniški paneli na stenah in kabli, potegnjeni po prostoru. To, kar izpolnjuje prostor, je nevidno, in to je zvok. Zvok v snopih, ki tvorijo geometrijsko risbo. Risbo iz zvoka obiskovalci doživljajo različno intenzivno, odvisno od svojega gibanja, vhodov in izhodov iz nevidnih snopov ultrazvočnega feedbacka. Svetloba v prostoru je sestavljena iz usmerjenih reflektorjev, ki so edina vizualna ilustracija smeri gibanja zvoka.«

Toni Meštrović (r. 1973, Split) je multimedijski umetnik, ki najpogosteje deluje na področju video in zvočnih instalacij. Diplomiral je leta 1999 na Oddelku za grafiko Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer se je ukvarjal z grafiko, kiparstvom in instalacijo. Zaradi zanimanja za elektronske avdio-vizualne medije je leta 1997 študiral »Video/Digital Imaging« v razredu prof. Valie Export na Mednarodni poletni akademiji za upodabljajoče umetnosti v Salzburgu. Leta 2004 je zaključil dvoletni podiplomski študij medijske umetnosti pri prof. Davidu Larcheri in prof. Anthonyju Moorei na Višji umetniški šoli za medije v Kölnu, kjer je v videu, zvoku in video/zvočnih instalacijah raziskoval osebno percepcijo morja in otoka, ob katerem je odrastel. Leta 2004 se je vrnil na Hrvaško, kjer je nadaljeval svoje umetniško raziskovanje, v okviru katerega se tematsko ukvarja s kulturnim nasledstvom, identiteto in prehodnimi spremembami na območju Dalmacije. Njegova kontinuirana zanimanja zajemajo asimilacijo linearnega in cikličnega časa, prekinitev naracije, ki smo je vajeni, in temo spremembe v širšem pomenu, od beleženja izparevanja vode v zaprtokrožni video instalaciji, do družbenega komentarja. Od leta 1992 aktivno sodeluje na skupinskih in samostojnih razstavah ter video festivalih na Hrvaškem in v tujini. Je dobitnik številnih štipendij in nagrad, med drugim nagrade za mladega umetnika Hrvaškega društva likovnih umetnikov v Zagrebu leta 2007 in druge nagrade na razstavi T-HTnagrada@MSU.hr leta 2013. Živi in ustvarja v Reki in Kašteli, kot izredni profesor predava na Oddelku za film in video Umetniške akademije Univerze v Splitu.

https://macaknara.hr/

Kuratorka razstave: Sabina Salamon

Vstop je prost.

< Foto: Toni Meštrović.
__
Produkcija: Muzej moderne in sodobne umetnosti, Reka
Koprodukcija: KID KIBLA
Projekt sta dodatno finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške in Mestna občina Reka.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

Medijske objave

Toni Meštrović z novo instalacijo premišljuje nadzorni sistem, tokrat skozi medij zvoka, MMC RTV SLO, N. Š., 2. 9. 2022

Foto: Janez Klenovšek
Foto: Janez Klenovšek

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org