English

Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899

Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899
Razstava ob 30. obletnici Narodnega doma Maribor
30. 9.–22. 10. 2022
MMC KIBLA / KiBela

V petek, 30. septembra 2022, ob 19. uri vabljeni v KiBelo na odprtje razstave Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899, ki je nastala ob 30. jubileju Narodnega doma Maribor.

Razstava Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899 v obliki stripa avtorja Gašperja Krajnca predstavlja zgodbo stavbe, zgrajene leta 1898, in zavoda Kulturno-prireditvenega centra Narodni dom Maribor, ustanovljenega leta 1993.  

Ilustracije Gašperja Krajnca nas popeljejo v leto 1899, ko je bil Narodni dom prvič združevalec slovenskega kulturnega življenja v Mariboru. Stavba je že s svojo zunanjostjo dvigovala narodno zavest. Veljala je za reprezentativno poslopje takratnega Maribora in imela velik pomen za slovenski del mariborskega prebivalstva, slovenska kulturna društva in nadaljnji kulturni razvoj, ki ni bil samoumeven, saj so vojne in krize svetovnih razsežnosti, ki spremljajo kulturo še danes, večkrat prekinile kulturno dogajanje v mestu. Tako v preteklosti kot danes so si kulturni delavci prizadevali, da so po vsakem uničenju ponovno vzpostavili in obnovili kulturno življenje v mestu Maribor. Na enak način Narodni dom, ki ni zgolj zgradba, tudi danes služi namenu, za katerega je bil postavljen. Javni zavod Narodni dom Maribor, ki domuje v tej veličastni zgradbi, pa skrbi za to, da je Narodni dom tisti dom, kjer se prepletajo kultura našega mesta, uveljavljena slovenska in svetovna kultura ter tudi tista, ki še nastaja. Mariborski Narodni dom je tako destinacija za vse obiskovalce, željne kulturnega vrveža.

Gašper Krajnc je trenutke v zgodovini stavbe in zavoda upodobil na podlagi arhivskega gradiva Narodnega doma Maribor in Pokrajinskega arhiva Maribor, kateremu je vdihnil življenje. Na razstavi so upodobljene tudi skrivnosti Narodnega doma: spomenica iz tulca nad »turnom«, knjiga, ki je bila rešena pred sežigom in spominska plošča v avli, na kateri je zapis na obeh straneh. Hkrati pa vam bo s pomočjo VR očal omogočen razgled s stolpa (turna) Narodnega doma.  

Razstava se bo 25. oktobra 2022 preselila v Predbalkonsko dvorano Narodnega doma, kjer bo na ogled vse do 23. decembra 2022.

Gašper Krajnc (1985, Slovenj Gradec) je slovenski stripar in ilustrator. Kot popoln samouk se je risanja resno lotil pozno, šele pri petindvajsetih. V risanje stripov je vstopil iz animacije ter se kot stripar prvič pojavil na 11. Mednarodnem festivalu stripa (Beograd, 2013) s stripom Mode: Imagination. Leta 2016 je v samozaložbi izdal prvenec RITE (Obred), ki mu je odprl vrata v slovenski strip. S pomočjo slednjega je v sodelovanju s scenaristom Marijanom Pušavcem  pri celjskem Muzeju novejše zgodovine izdal svoj prvi dolgometražni risoroman Malgaj. Mestne ptice, najavljene z izborom tabel na istoimenski razstavi avgusta 2020 v Galeriji Vodnikove domačije, so prvi daljši risoroman, ki ga podpisuje tudi kot scenarist. Krajnc je samozaposlen v kulturi. Živi in dela v Ljubljani.

Več o razstavi si lahko preberete na tej povezavi.
__

Avtor stripa in oblikovanje: Gašper Krajnc
Zasnova razstave in izbor gradiva: Špela Valadžija
Izdelava aplikacije za VR očala: Jernej Cundrič
Produkcija: Narodni dom Maribor
Koprodukcija: KID KIBLA

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

Foto: Janez Klenovšek

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org