English

































Iva Tratnik in Erik Mavrič: Dementni jezdec


Iva Tratnik in Erik Mavrič: Dementni jezdec
3. 11.–3. 12. 2022
MMC KIBLA / KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Dementni jezdec Ive Tratnik in Erika Mavriča, priložnostnega dvojca, ki združuje oba ustvarjalna pristopa, v četrtek, 3. novembra 2022, ob 19. uri v KiBeli.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)
SEZNAM DEL (PDF)

Ivina slikarska, konstrukcijska poetika in Erikove minuciozne, filigranske risbe se povežejo v monumentalne površine črnobelo-barvnih krajin. Oglje se vtre v kolorit in skupaj pričarata fascinantne krajine, imaginarna okolja in hkrati prostor, v katerem se bohotita ne samo likovna pristopa in tehnike umetnice in umetnika, ampak tudi njun notranji svet in navdih ter njuna domišljija in energija. Zdi se, kot da oba obstajata ne le v svojem, ampak tudi v skupnem prostor-času, v čustvenem in idejnem okolju, ki ga sestavljajo fluidnost linij in delikatnost detajlov. Pred nami se poraja sanjska dežela, ki je topla, nežna in privlačna, zdi se nam domača, nas vabi medse, naj vstopimo v njene koordinate in jo oživimo.

Erik riše z ogljem, enim prvinskih likovnih materialov, ki se je ohranil še iz jamskega slikarstva. Ivine barve in mehke poteze ga oživljajo in njegovo »elementarnost« sprejmejo, objamejo ali samo švignejo skoznjo, vpijejo ali se skrijejo v novem okolju, ki iz fikcije stopa v resničnost in skozi naše sprejemanje v metafizičnost subjektivnih zaznav in predstav vsakogar, ki se znajde na razstavišču. Erupcija obeh gest, slikarske in risarske prehaja z dela na delo in jih povezuje v eno, v enovito telo, ki postane skupno bivališče, pribežališče in zavetišče hkrati. Tempelj umetnosti, v katerem prebivajo umetniško spoznanje, intimno razsvetljenje in občutek breztelesnosti. Telo se izseli iz nas na sliko, od koder lahko opazujemo morfologijo oživljenih podob in se sprehajamo po vabečem polju lastnih zaznav. Ali smo v realnih ali imaginarnih svetovih, pa je skupna stvar.

Iva Tratnik in Erik Mavrič o poimenovanju njunega dela Mama Kintsugi: »Risba Mama Kintsugi je med delom padla na tla in se na več mestih poškodovala. Zakrpala sva jo tako, da sva uporabila 'tehniko kintsugi', se pravi japonsko tehniko, pri kateri razbito stvar, na primer vazo, zlepijo z zlatom. Midva sva sicer uporabila zlati akril. Misliva, da je to dober simbol, po eni strani za krpanje naju osebno, po drugi strani pa kot simbol za krpanje sveta.«

Iva Tratnik (1980) je leta 2012 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Raziskuje različne umetniške prakse, med njimi tekstilne kolaže, oljna in akrilna platna, skulpturo, risbo, instalacije in druge site-specific intervencije. Leta 2015 je kot ena izbranih ustvarjalk zastopala Slovenijo na milanskem Expu, samostojno se je predstavila v Centru za sodobno umetnost v Celju (2017), galeriji KiBela MMC KIBLA v Mariboru (2018), Škucu v Ljubljani (2019), Gradu Rajhenburg v Brestanici (2021) in sodelovala na nekaterih pomembnejših skupinskih in pregledno slikarskih razstavah, kot so Lepo slikarstvo je za nami, UGM Maribor (2012); Čas brez nedolžnosti, Moderna galerija, Ljubljana (2019); Napeta sedanjost, KIBLA PORTAL, Maribor (2019). Vzporedno se ukvarja s performansom, kjer eksperimentira z glasom, gibom, masko. Deluje samostojno ali v začasnih kolektivih.

https://ivatratnik1.wixsite.com/iva-tratnik-1

Erik Mavrič (1979) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2004 diplomiral in štiri leta kasneje magistriral. V času študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado in leta 2012 posebno priznanje strokovne žirije na 16. slovenski kiparski razstavi. Svoje delo je predstavil na več samostojnih razstavah, med drugim v Galeriji Krško (2014), Galeriji DoubleRoom arti visive v Trstu (2018) in Galeriji Alkatraz v Ljubljani (2018), ter na številnih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Trenutno živi in dela v okolici Krškega.

Vstop je prost.

< Iva Tratnik in Erik Mavrič, Dementni jezdec, 2022, mešana tehnika na papirju.

MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure.

Medijske objave

Iva Tratnik in Erik Mavrič: Dementni jezdec, Sodobna umetnost, Aljoša Abrahamsberg

Foto: Janez Klenovšek

























Foto: Janez Klenovšek



























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org