English

Enej Gala: Mule

Enej Gala: Mule
11. 9.—2. 10. 2020
KiBela/MMC KIBLA

Vljudno vas vabimo na odprtje samostojne razstave Mule Eneja Gale, ki bo v petek, 11. septembra 2020, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela (MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor).

VABILO (PDF)

GALERIJSKI LIST (PDF)

Razstava se osredotoča na serijo Popravljenih predmetov, ki preko dialoga s prostorom postavijo pod drobnogled ideološko funkcionalnost vsakdanjih predmetov. Na predmete gledamo skozi paradigmo mul, ki so produkt dveh dovolj sorodnih vrst, da njihovo potomstvo prekaša svoje starše predvsem v fizični vzdržljivosti, a se izjalovi v trenutku reprodukcije, prav te prvotne funkcije, ki jih je postavila na svet. Kot metafora edinstvenega produkta svojega časa, se specializirana efektivnost izkaže za bolj pomembno od dolgoročnejšega obstoja nove vrste. Toda razstava ni biološka analiza pomanjkljivosti poljubnega subjekta ampak le metaforično gradivo, ki istočasno preizprašuje in poustvarja nekatere mite o sodobni družbi.

Pohlevnost kot značaj predmetnega se izjalovi prva, njen nadomestek izmaliči pogoje ocenjevalcem standarda. Morda bodo potrebne nove kategorije ali pa kar opustitev nekaterih miselnih vzorcev, ki spremljajo opisnost določene objektivnosti. Popravljenost zamišljena kot del evolucije, ki ne povrne izhodišč, ampak odpre nove možnosti neslutenih rezultant. Dejstvo, da ima biologija raje številke kot čute, se sliši enako sprano kakor še en brezokusen obed po predolgo kuhani muli. Je vsakršno delovanje le plod preganjavice kot absolut konstantno pod vprašajem? Skozi zgodovino smo v distopično prihodnost prisopihali brez letečih avtomobilov, večinoma na mulah, vsaj tisti, ki kronične obsedenosti s ciljem še niso zamenjali za enosmerni umik. Menjava uporabnostnih definicij za utrjeni status preživelega uporabnika se očitno izplača, pridobljena sila v izmenjavi pa ostaja presenetljivo učinkovita. Kdo si ni oddahnil, ko Mulina premoč v Asimovi trilogiji za las ni iztirila predvidene poti v prihodnost? Dvorezna perspektiva predmetov, ki nas obdajajo, se že dotika iztegnjenih vratov tistih, ki še vedno oprezajo za lučjo na dnu tunelov. Seliškarjeve so bile pametnejše od večine ostalih junakov, toda njihovo služenje se je le redko končalo z razumom.

Enej Gala (1990) je študiral slikarstvo na beneški Akademiji lepih umetnosti, kjer je 2015 opravil tudi magistrski študij. Leta 2014 je bil na študijski izmenjavi na akademiji WDKA (Willem de Kooning Academy) v Rotterdamu na Nizozemskem. Sedaj pa študij nadaljuje na Royal Academy Schools Postgraduate Programme v Londonu. Samostojne razstave: Prav Zvita Zver, kustos Andrej Medved, Mestna Galerija Nova Gorica 2020, Na ramenih pritlikavcev, Galerija Kresija, Ljubljana 2020, projekt MONO, ki ga organizira Localedue v Bologni 2019, Uporabljam ali opazujem? XVII. edicija festivala Maravee v Koprski Loži 2019, Prefabrick v galeriji Fabbrica del Vapore v Milanu (2016) in The Stable v beneški Galeriji A+A (2015). Med zadnjimi skupinskimi razstavami velja izpostaviti Aureola nelle cose: Sentire l'habitat, kustos Guido Molinari, Fondazione Michetti, Materia che avanza, kustos Denis Riva v Lanificio Paoletti, Follina, (IT) The natural, the (un)cleansed & the foreign, kustosinji Kaja Kraner in Lucija Smodiš, Station Gallery, Beirut (LB), Appocundria, kustosinja Marta Cereda, Casa Testori, Milan (IT) 2 Generaciji: Slikarstvo in Poezija, kustos Andrej Medved, Mestna Galerija Nova Gorica, (SL), Braintooling v Pieve Di Cadore z Dolomiti Contemporanee, Artissima Art Fair v Torinu, Pogled 8 v Galeriji Božidar Jakac (2016) in 31. mednarodnem grafičnem bienalu Nad tabo/ti / Over You, Mglc v Ljubljani (2015). Je član društva Fondazione Malutta, s katerim je na zadnje razstavljal v Giudecca Art District Benetke, Monitor Gallery v Rimu in Muzej Santa Maria della Scala v Sieni.

Vstop je prost. Odprtje bo potekalo v skladu s priporočili NIJZ.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2020.
 
Več informacij: kibla.org

Odpiralni čas: ponedeljek—petek od 10. do 18. ure.

Foto: Janez Klenovšek
Foto: Janez Klenovšek


Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org