English

Vonj po Istri na slikah Bojana Šumonje

Bojan Šumonja
There is nothing higher then offering yourself to the infinite
Nič ni višjega kot ponuditi se neskončnosti
17. 2.–4. 3. 2017
KiBela, prostor za umetnost / MMC KIBLA, Maribor

Bojan Šumonja je eden najboljših hrvaških slikarjev, ki s svojimi značilnimi istrskimi platni polni galerije že od 80. let 20. stoletja. V Multimedijskem centru KIBLA v Mariboru se je prvič na tem koncu predstavil s samostojno razstavo, ki smo jo odprli v petek, 17. februarja 2017, ob 20. uri.

Zajet bo zelo zgoščen pregled njegove ustvarjalnosti, od eksistencialnih mediteranskih do ekspresionistično mitoloških slik, od politično angažiranih do intimnejših individualnih motivov. Značilna zanj je uporaba široke palete barv, med katerimi pogosto – glede na zgodbo, ki jo pripoveduje – poudari izbrani kolorit in ga vtke v kompozicijo.

Tako lahko ločimo posamezna obdobje njegovega slikarstva na modro (ki jo zelo pogosto izpostavi), rumeno, rdečo ... Še bolj bi njegovo materialno plat lahko določala uporaba bitumna, ki ga vnaša na različne načine, da ga z barvo stke v enotno slikovno konturo, ki prinaša reliefnost površine, paestoznost materiala in neko “njegovo črnino”, ki oddaja tudi privlačen vonj takšne oljne mešanice. Na kar nekaj delih se poigra s sliko v sliki, kjer je zunanji obod hkrati slika in okvir, ki svojevrstno nadaljuje pripoved v nekakšno razširjeno resničnost, kot da bi želel jukstapozicionirati na drugem nivoju.

Perpetuiranje lastnih izpovedi je za Bojana Šumonjo tako eksperiment kot iskanje novih možnosti, ki mu jih izbran motiv nudi, ko ga postavi v drugačno okolje in mu zamenja barvno paleto. Podobno lahko zapišemo tudi za njegova novejša dela, ki jih morda ne moremo kar enostavno povezati z njegovim prejšnjimi slikami, čeprav seveda prepoznamo njegovo potezo. Kolorit je skromnejši, prevladujejo bela, modra in črna. Imajo neposrednejše sporočilo, ki je lahko povsem politično, in se z odzivom na vsakdanje dogajanje razlikuje od prejšnjih, bolj zakritih pripovedi.

Galerijski list

O umetniku
Bojan Šumonja je diplomiral na Šoli za uporabno umetnost v Pulju, Hrvaška. Nato je obiskoval Akademijo za likovno umetnost v Benetkah, Italija, kjer je na oddelku za kiparstvo pod mentorstvom prof. Tramontina diplomiral leta 1984. Od leta 1985 je študiral grafiko v Milanu.
Do sedaj je sodeloval na preko 200 skupinskih razstavah in imel preko 70 samostojnih razstav.
Trenutno živi in dela v Pulju.

Več na: bojansumonja.net

Razstavo podpirajo Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Postavitev, foto:Kristijan Robič, Kibla arhiv

Foto: Kristijan Robič, arhiv KibleDejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil

Poiščite nas na socialnih omrežjih:Nagrada e-odličnost 2008
MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org